Klub zastupnika SDP-a traži "dubinske izmjene" projekta reforme školstva

Klub zastupnika SDP-a pozvao je javnost na raspravu o reformi hrvatskoga školstva kako bi se o tome postigao konsenzus koji će omogućiti dugotrajnost promjena.

Sva stručna javnost odbacila je Vladin "Prijedlog projekta odgoja i obrazovanja za 21. stoljeće" i Klub zastupnika SDP-a očekuje od Vlade da uzme u obzir prijedloge iz dosadašnje rasprave, rečeno je danas na konferenciji za novinare Kluba. "Sabor ne može zaustaviti taj projekt, ali očekujemo od Vlade da uzme u obzir naše primjedbe, jer takav program nema smisla", rekao je Zlatko Šešelj.

Glavna svrha reforme je da učenici dobiju alate kojima će se uspješno nositi sa svim promjenama u svijetu za koje uopće ne znamo kakve će biti. Također, škola mora otvoriti prostor radosti za učitelje i učenike, a ne da djeca mrze školu, dodao je Šešelj. Akademik Ivo Šlaus napomenuo je da "nam treba reforme koja će zemlju temeljit na znanju i koja će omogućiti brži razvoj", što se već pokazuje mogućim u nama sličnoj zemlji - Litvi. "Obrazovanje je najvažnija politička aktivnost u Hrvatskoj što nije posao jedne stranke ili skupine ljudi niti može biti cilj samo jedne vlade", rekao je on.

Šešelj je posebno neprihvatljivim ocijenio prijedlog organiziranja škola po modelu 3+3+3 te pitanje obrazovanja nastavnika koje daje nadležnosti Učiteljskoj akademiji da obrazuje za premetnu nastavu. On smatra kako su potrebne dubinske promjene u Vladinu dokumentu. "Prijedlog je moguće ispraviti najviše za dva mjeseca.

Ne treba baciti trogodišnji posao velike grupe ljudi. Također, neke stvari mogu se postupno rješavati i ne treba odmah ulaziti u njih", zaključio je akademik Šlaus.

Pročitajte više