Klubovi zastupnika načelno podržali zahtjev za zabranom rada nedjeljom

ČELNICI Hrvatskog Caritasa i Franjevačkog instituta za kulturu mira dobili su danas načelnu potporu Klubova zastupnika u Hrvatskom saboru za svoj zahtjev za zabranom rada u trgovini nedjeljom.

Caritas i Franjevački institut nedavno su zajedno sa sindikatima pokrenuli kampanju i organizirali potpisivanje peticije kojom se želi uvesti zakonska obveza zatvaranja trgovina nedjeljom.

Svi Klubovi zastupnika načelno su poduprli naš zahtjev za uvođenjem reda u rad trgovina nedjeljom, složivši se da je ta pojava poprimila zabrinjavajuće razmjere i dovela do obespravljenosti sve većeg broja radnika, izjavio je Hini ravnatelj Caritasa Mario Bebić.

Većina zastupničkih klubova smatra da uvođenje reda treba osigurati zakonom, npr. kroz promjenu Pravilnika o radnom vremenu trgovina koji omogućuje lokalnoj samoupravi da samostalno propisuje radno vrijeme trgovina na svojem području, rekao je Bebić.

Manji dio pak drži da se taj problem treba riješiti dijalogom sindikata i poslodavaca te oštrijim kažnjavanjem poslodavaca koji krše zakon, dodao je Bebić.

Zabranu rada trgovina nedjeljom podupro je predsjednik koncerna "Agrokor" Ivica Todorić istaknuvši da je on spreman na taj potez. Dodao je kako su njegove trgovine sada prisiljene raditi nedjeljom zbog konkurencije.

Po sindikalnim podacima, oko 40.000 radnika od ukupno 65.000 zaposlenih u maloprodaji mora raditi nedjeljom i za gotovo sve blagdane, osim Božića, Nove godine i Uskrsa.

Pritom većini taj rad nije plaćen kako to nalažu zakon i kolektivni ugovori, a brojni radnici moraju raditi mjesecima bez dana tjednog odmora, tvrde sindikati.

Pročitajte više