KNJIGA IVANA GOLUBA "DAR DANA ŠESTOGA" NA ŠPANJOLSKOM

Knjiga Ivana Goluba "Dar dana šestoga", izašla 1999. kod zagrebačkoga nakladnika "Teovizija" objavljena je u španjolskom prijevodu "El ulltimo dia di la creacion o el don del sexto dia" u Salamanci kod nakladnika Sigueme.

Knjiga ima tri dijela - Darovana riječ, Darovana slika i Darovana igra. Preveli su je Tihomir Pištelek i Luisa Fernando Garido Ramos, a uvodnom riječi predstavio ju je Adolfo Gonzales Montes, do nedavno biskup u Avili, a sada u španjolskoj Almeriji.

Biskup se spominje susreta s profesorom Ivanom Golubom, katoličkim intelektualcem koji se odlikovao oštroumnim raščlambama. Sretali su se kao sveučilišni profesori i ekumenski djelatnici u Chambesyu kod Geneve i posebno u Salamanci, gdje je on, Gonzales, udomio 1992. skup Societas oecumenica Europea.

Golub mu je tom prilikom dao spomenicu "Homo imago et amicus Dei" koju mu je o 60. godišnjici života izdao Hrvatski papinski zavod sv. Jeronima 1991.

Spomenica pokazuje Goluba kao iskonskog kršćanskoga mislioca koji je usredotočio svoje razmišljanje na čovjeka kako ga je Bog zamislio i kako se je čovjek povijesno ostvarivao između grijeha i milosti.

Za samu knjigu kaže da je karakterizira "oštroumnost istraživanja i privlačan ritam izlaganja tajne čovjeka koji je slika i prilika Božja po riječi, po slici i po igri".

Ovo je treća knjiga Ivana Goluba prevedena na španjolski jezik. Prva je knjiga pjesama "Peregrino/Hodočassnik, Barcelona 1998., a druga je knjiga ogleda kod nakladnika Sigueme izašla pod naslovom "Ne skrivaj svoga lica od mene - No me escondas tu rostro," Salamanca 1998., koja je nije prevedena s hrvatskog izvornika već s njemačkoga prijevoda "Ich suche Dein Antlitz", nakladnik Styria, Graz 1992.

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više