KNJIŽEVNI OPUS SLIKARA SALVADORA DALIJA IZLAZI U ŠPANJOLSKOJ

Cjelokupni književni opus španjolskog slikara Salvadora Dalija, među kojim više nepoznatih rukopisa, bit će objavljen na španjolskom i katalonskom jeziku povodom 100. obljetnice njegova rođenja sljedeće godine, objavio je ovih dana izdavač. L

Od ukupno osam tomova koji će tvoriti kolekciju, dva će se početi prodavati za nekoliko dana u Španjolskoj.

"Za nas je najvažnije da ljudi upoznaju Dalija preko njegova književna djela koje je neodvojivo od njegova slikarskog opusa", izjavio je na konferenciji za novinare Montse Aguer iz Zaklade Dali u Figuerasu, katalonskom gradu na sjeveroistoku Španjolske.

U prvom tomu nalaze se autobiografski tekstovi katalonskog nadrealističkog slikara rođenog 11. svibnja 1904.: mladenački dnevnik iz 1919./20., "Tajni život", jedinstveni autobiografski zapisi nastali u SAD-u četrdesetih godina, te "Dnevnik genija", pisan između 1952. i 1964.

U drugom tomu također se nalaze autobiografski tekstovi u kojima je riječ o njegovu životu i njegovu promišljanju slikarstva - "Strasti po Daliju", nastao u suradnji s Louisom Pauwelsom, te "Nepriznatljiva priznanja", u suradnji s Andreom Parinaudom.

Treći tom bit će posvećen poetskim, kazališnim i proznim djelima umjetnika, među kojima je više nepoznatih drama, a sljedeća dva esejima. Tomovi 6, 7 i 8 sadržavat će Dalijevu korespondenciju, intervjue i dodatke.

Pročitajte više