Knut Vollebaek predsjednik skupine za reformu OESS-a

Skupina od sedam iskusnih diplomata, koje je predložio slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, održala je u četvrtak na Brdu kod Kranja svoj prvi sastanak namijenjen izradi prijedloga reforme Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i za predsjednika izabrala Knuta Vollebaeka, bivšeg norveškog ministra vanjskih poslova.

Kako je na konferenciji za novinare izjavio Dimitrij Rupel, zadaća je skupine odnosno "Panela uglednih osoba" predložiti reforme te organizacije koja slavi 30 godina od svog nastanka, kako bi se ona osposobila za djelovanje u 21. stoljeću i kako bi se otklonile neke kritike na njen račun. Često se primjerice čuju primjedbe da OESS nema uravnotežen pristup problemima ljudskih prava i da pri tom preveliku pozornost posvećuje državama "istočno od Beča", gdje je sjedište organizacije, rekao je Rupel.

"Često se čuju kritike da OESS nastupa u ulozi učitelja. Slovenija kao zemlja koja u ovoj godini predsjeda OESS-om smatra da organizacija s takvom tradicijom ima pred sobom puno posla", rekao je Rupel najavljujući da će se skupina do sredine ove godine sastajati u Ljubljani i Beču kako bi dala prijedloge za reformu OESS-a koji će na kraju godine biti podnijeti na summitu organizacije u Ljubljani.

Rupel je istaknuo da članovi skupine ne predstavljaju države iz kojih dolaze nego su u nju odabrani kao ugledne ličnosti.

Članovi OESS-ova panela su: Nikolai Afanasjevski (Ruska federacija), Hans van den Broek (Nizozemska), Wilhelm Hoeynck (Njemačka), Kuanish Sultanov (Kazahstan), Knut Vollebaek (Norveška), Richard S. Williamson (SAD) i Miomir Žužul (Hrvatska).

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više