Koalicija HDZ-HSLS-DC za karlovačko gradsko vijeće predstavila program za poljoprivredu

PREDSTAVNICI koalicijske liste HDZ-a, HSLS-a i DC-a za karlovačko Gradsko vijeće predstavili su danas u Karlovcu koalicijski program za poljoprivredu.

Nositelj liste Ivica Horvat (HDZ), inače pomoćnik ministra, gospodarstva, rada i poduzetništva, ocijenio je da će taj program u osvajanju gradske vlasti naići na plodno tlo jer je izravno vezan uz turizam, sadrži brojne poticajne mjere i znatno prekrajanje gradskog proračuna u korist poljoprivrednih gospodarstava, nabavu matičnog stada, tova stoke, sadnog materijala i modernizaciju poljoprivrednih objekata.

Ivan Pavlović (HDZ), inače profesor za zaštitu bilja na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, istaknuo je da Hrvatska treba, kao i Slovenija, štititi svoje poljoprivrednike dajući prednost domaćoj hrani u ugostiteljstvu i turizmu.

Osvrnuo se i na ideje o masovnoj ekološkoj proizvodnji hrane, istaknuvši kako je zabluda da ona može nadvladati konvencionalnu, koja prednjači prinosima. U razvijenu svijetu u ekološkoj proizvodnji bez zaštitnih sredstava i umjetnog gnojiva sudjeluje samo jedan posto poljoprivredne proizvodnje, rekao je Pavlović. Smatra da se na karlovačkom području tehnološkom modernizacijom može bitno povećati proizvodnja mlijeka, koje se uvozi.

Horvat je najavio da će mljekarima s otežanim uvjetima proizvodnje biti vraćene državne premije na razinu prijašnjih godina. O tome će, kazao je, biti riječi u srijedu na sastanku ministra poljoprivrede i predstavnika udruga proizvođača mlijeka, na kojem će sudjelovati i i on kao predsjednik Nadzornog odbora Karlovačke mljekare KIM.

Horvat je najavio i skorašnje rješenje za predaju državnog poljoprivrednog zemljišta velikim poljoprivrednim proizvođačima, bilo prodajom, zakupom ili koncesijom.


Pročitajte više