KOALICIJA KONTROLIRA 600 NAFTNIH CRPILIŠTA U IRAKU (PENTAGON)

Angloameričke snage koalicije kontroliraju 600 naftnih crpilišta na jugu Iraka, rekla je u subotu glasnogovornica Pentagona Victoria Clarke.

Obraćajući se novinarima na redovnoj konferenciji za javnost, Clark je izvijestila da su snage koalicije ušle oko 320 km u unutrašnjost iračkog teritorija i da su "blizu Bagdada".

Pentagon je u subotu priopćio kako su se američke snage nastavile boriti protiv elitnih postrojbi iračke Republikanske garde, divizije Medina, južno od Bagdada.

Divizija Medina bila je ključnim ciljem vojne ofenzive, ali se, unatoč suprotnim očekivanjima, raspršila na velika područja, otežavajući američkim zračnim snagama da je napadaju.

General Stanley McChrystal rekao je kako je sada u regiji 290 tisuća američkih, britanskih i drugih vojnika iz zemalja koalicije. od početka prošlog tjedna koalicijske su snage imale više od 6.000 uzelta i s mora ispalile više od 675 krstarećih raketa. McChystal je dodao da je opskrba i dalje logistički problem napredovanja koalicijskih snaga.

Pentagon je ocijenio u subotu da će se Iračani pobuniti protiv Sadama Huseina kada se uvjere da se njegovom režimu približava kraj.

"Mislim da je savršeno razumljivo da se ljudi sada boje podignuti protiv njegovog režima. Kada će biti sigurni, kao što smo mi, da njegovom režimu dolazi kraj, vjerujem da će to učiniti", rekla je glasnogovornica Pentagona na konferenciji za novinare.

Ona je kritizirala "brutalnost iračkog režima" i optužila Bagdad za "stravične okrutnosti i za kršenje ratnih zakona".



(Hina)tm sd

Pročitajte više