Koalicija pozdravlja al-Sadrovo obećanje da će se prestati boriti

KOALICIJSKE snage u Iraku pozdravile su pisano i potpisano obećanje radikalnog šijitskog vođe Moqtade alSadra da će razoružati svoje snage u Najafu, kazao je u četvrtak član iračkog prijelaznog vijeća Mouwafak alRubai.

Američki dužnosnici u Iraku, međutim, nisu željeli reći hoće li prihvatiti sporazum koji bi značio povlačenje iz grada bez ispunjavanja njihovih prijašnjih uvjeta: al-Sadrova uhićenja i potpunog raspuštanja njegove vojske.

Al-Rubai je kazao na konferenciji za novinare u Bagdadu da je al-Sadr potpisao obećanje vezano za smirenje situacije u Najafu, koje je predao šijitskim članovima prijelaznog vijeća.

U tom je sporazumu al-Sadr obećao da će povući svoje snage iz Najafa i Kufe kao i snage koje nisu ni iz jednoga od ta dva grada.

U zamjenu za to, njegovi vojnici neće biti zakonski gonjeni, a bit će pokrenuti i dodatni pregovori kako bi se odlučila budućnost njegovih postrojbi poznatih pod nazivom Mahdijeva vojska, kazao je al-Rubai.

U tom se pismenom obećanju ističe i to da će iračka policija i civilne obrambene snage kontrolirati sigurnost u regiji dok će se američke snage povući u svoje baze, ali i obavljati ophodnje u gradovima.

Prema lokalnim izvješćima, na ulicama Najafa u četvrtak se nisu mogli vidjeti naoružani pripadnici Mahdijeve vojske.

Al-Rubai je kazao da su koalicijske snage, premda nisu sudjelovale u pregovorima s al-Sadrom, obaviještene o svemu i da su pozdravile al Sadrovo obećanje.

"Koalicijske će snage poštivati i provoditi postignuti dogovor", dodao je al Rubai.

Pročitajte više