Koalicija sve šira: SSSH traži da Vlada odmah objavi datum izbora!

PREDSJEDNIK Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel danas je rekao da se pridružuju svima onima koji pozivaju hrvatsku Vladu da objavi datum izbora. Predlažu Jadranki Kosor da se preostalo vrijeme iskoristi za popravljanje onoga što se može popraviti kako bi zaustavili urušavanje standarda.

"SSSH je za prosvjede, ali ne za nasilje na prosvjedima", kazao je Novosel i dodao da neće sudjelovati u organiziranju i poticanju prosvjeda, no da će se on kao građanin sutra pridružiti prosvjednicima na Cvjetnom trgu. Novoselu je žao što neki političari pokušavaju na mladim prosvjednicima prikupljati jeftine političke bodove, kada je vidljivo da su to ljudi koji pred sobom ne vide budućnost nego beznađe. I zbog toga SSSH smatra da oni imaju puno pravo prosvjedovati.

Traže da država plati mirovinsko osiguranje koje nije platio poslodavac


Iz sindikata traže da se u razumnom roku riješi problem neisplate plaća za odrađeni rad te neuplaćivanje doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. SSSH će donijeti radikalnije odluke, ako u narednih mjesec ili dva dana izostane reakcija Vlade. Na sastanku 1. ožujka s HUP-om sindikati su se usuglasili o problemu nelikvidnosti i mjerama za njezino rješavanje te međusobnoj suradnji. sindikat je Ministarstvu financija na jučerašnjem sastanku predao konkretne pisane prijedloge i niz mogućih rješenja.

"Potrebno je uspostavljanje učinkovite koordinacije za rješavanje tzv. starih slučajeva, odnosno hitno formiranje tima za rješavanje problema konkretnih tvrtki koji će pročešljati sve tvrtke zatečene u problemu neisplate plaća i/ili doprinosa, utvrditi razloge poremećaja u poslovanju, procijeniti šanse za oporavak te predložiti rješavanje problema", kazao SSSH-ov potpredsjednik za gospodarstvo Ivan Tomac. Dodao je da bi trebali promijeniti zakon na način da kada poslodavac ne uplati doprinos za mirovinsko osiguranje to učini država, a kasnije da to naplati poslodavcu s kamatama.

Pročitajte više