Koalicijski partneri: Sanaderov ulazak znači naš izlazak iz Vlade

PREDSJEDNIK HSLS-a za Index je kazao kako kako oni nemaju ništa protiv toga da Sanader aktivira saborski mandat jer je to njegovo zakonsko pravo, no ako bude utjecao na odluke Vlade oni u takvoj koaliciji ne žele biti.

"Mi očekujemo od HDZ-a jedinstvenu politiku koju vodi Jadranka Kosor i koja od nas ima podršku, ali ako će Sanader kao saborski zastupnik sa svojom grupom opstruirati Vladu, mi ne želimo u tome sudjelovati." - rekao nam je Kosor otkrivši kako je javno pozvao Zorana Milanovića da da podršku Jadranki Kosor, a Jadranku Kosor da da podršku Ivi Josipoviću.

"Mislim da je to važno u borbi za demokratsku Hrvatsku, kada bi se tako ponijeli i Kosor i Milanović pokazali bismo Europi da smo napravili jedan korak naprijed prema demokraciji. Očekujem te državničke poteze i od Kosor i od Milanovića" - rekao je Darinko Kosor.

"Očito je da je Sanader nesretan jer HDZ nije podržao Bandića u predsjedničkoj utrci. Ovdje se radi o dvije grupe, dvije Hrvatske. Jedna je Hrvatska Ive Sanadera i Milana Bandića, a druga je demokratska Hrvatska. Zato i tražim da podrže Josipovića" - kaže Kosor.

Na pitanje smatra li i afere dijelom razloga za povratak Sanadera, Kosor je odgovorio kako je to stvar pravne države i nitko ne može biti nedodirljiv po tom pitanju.

"Podijeljeni HDZ bilo bi nemoguće podržati"

"Očekujemo da se predsjednica stranke Jadranka Kosor sastane sa koalicijskim partnerima i objasni što se to događa u stranci - je li to puč ili su u pitanju samo statutarna prava", komentirala je za Index Sanaderov potez HSLS-ova Đurđa Adlešič.

"Podijeljeni HDZ bilo bi teško, gotovo nemoguće podržati", kratko je zaključila.

Friščić: HDZ ima predsjednicu stranke i Vlade

"Svi loši rezultati unutar HDZ-a i njegovog predsjedničkog kandidata Hebranga i Sanaderovih su ruku djelo", kazao je predsjednik HSS-a Josip Friščić za jedan list nakon što je odbjegli premijer Sanader obznanio da se vraća u politiku.

Šef Seljačke stranke dodao je kako ne zna što znači današnja pressica počasnog predsjednika HDZ-a Ive Sanadera u središnjici stranke jer "HDZ ima predsjednicu stranke i Vlade". Friščić je podsjetio kako je Sanader bez objašnjenja i na svoju ruku otišao iz politike, a da njegova sadašnja poruka da je "nakon njega nastupio potop i da on kao Noina arka spašava svijet" naprosto nije točna. Dodao je i kako je Sanader izabrao Hebranga za predsjedničkog kandidata.

Pupovac: Ovo je destabilizacija Vlade i hrvatske političke scene

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je za Index da njegova stranka Sanaderov povratak doživljava kao destabilizaciju Vlade i hrvatske političke scene.

"Bivšem premijeru rekao bih da bi bilo bolje za sve, za Vladu i za Hrvatsku, da se ne vraća u politiku ovoga trenutka", jasno je rekao Pupovac.

"Mi ovo ne doživljavamo samo kao unutarstranačku stvar, nego i kao pokušaj destabilizacije Vlade pa i političke scene u Hrvatskoj, a sve u cilju zaustavljanja mjera protiv korupcije koje su u tijeku i mjera izlaska iz ekonomske krize koje se provode", rekao je.

"Prijevremeni izbori nisu prva mjera"


Iz tog razloga SDSS će predložiti premijerki, predsjedniku države i ostalim članovima koalicije da dodatno osiguraju stabilnost poduzetih mjera u borbi protiv korupcije.

"Kao drugu stratešku mjeru predložit ćemo da odgovor na nova događanja hrvatski građani zatraže na izborima", završio je Pupovac, naglasivši da to nije prva mjera koju SDSS namjerava poduzeti, te da će prvo pričekati rezultat drugog kruga predsjedničkih izbora.

Pročitajte više