Kod američkih vojnika očekuju se psihički problemi

AMERIČKI zdravstveni sustav mogao bi se suočiti s desetinama tisuća vojnika koji se vraćaju iz Iraka s ozbiljnim psihičkim problemima koji su posljedica stres i ratnog krvoprolića , piše u četvrtak list The New York Times.

Istraživanja američke kopnene vojske pokazuju da je približno jedan od šest američkih vojnika u Iraku prijavio simptome veće depresije, ozbiljne anksioznosti ili posttraumatskog stresa, a neki stručnjaci vjeruju da će taj omjer porasti na jedan u tri kakav je bio u Vijetnamskom ratu, piše list.

Budući da je oko milijun američkih vojnika sudjelovalo u ratovima u Iraku i Afganistanu neki stručnjaci predviđaju da bi na kraju preko 100.000 njih moglo trebati liječenje, kaže NYT.

"Imam vrlo jak osjećaj da će posljedice na mentalno zdravlje biti medicinska priča ovoga rata", navodi list dr. Stephena Josepha, bivšeg pomoćnika ministra obrane za pitanja zdravstva.

Psihijatri kažu da je tip borbe u kojem se nalaze američki vojnici u Iraku, poput slučaja Falluje, bliski urbani sukobi, nemogućnost razlikovanja neprijatelja od prijatelja među Iračanima, izloženost napadima eksplozivnim napravama duž cesta, takav da proizvodi adrenalinske reakcije koje ostavljaju trajne emotivne ožiljke.

Neizvjesnot oko trajanja njihovog boravka u Iraku i njegovo ponavljano produžavanje još jedan je razlog koji utječe na emotivnu stabilnost američkih vojnika.

Pročitajte više