Kod otoka Sestrunja potonuo brod-hladnjača, posada spašena

SINOĆ je kod otoka Sestrunja, u zadarskom arhipelagu, potonuo brod-hladnjača "Ledenik", izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Svih deset članova posade je spašeno i nitko od njih nije ozlijeđen.

Iz još neutvrđenih razloga, u jednom je trenutku došlo do naglog i velikog nagnuća 70 metara dugog broda, u vlasništvu tvrtke Jadran tuna d.o.o. iz Turnja, namijenjenog za prijevoz rashlađenog tereta. Poziv u pomoć je u Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje na moru stigao u 19.05 sati.

Na mjesto nesreće su upućene brodice Lučke kapetanije Zadar i pomorske policije, dok su se spašavanju odazvali i brodovi u blizini, među kojima i trajekt "Bartol Kašić". Brodice su spasile posadu, koja je u 19.24 sati napustila tonući brod i plivajući se zaputila prema obali.

"Ledenik" se u 20.15 sati prevrnuo i potonuo na dubinu od oko 12 metara. Na mjesto nesreće je upućen brod "Ciklon" sa plutajućim branama, radi sprječavanja onečišćenja, jer je u spremnicima potonulog broda ostalo 37 tona nafte, maziva i ulja. U 22 sata su svi članovi posade su dovezeni u Zadar.

Na mjestu nesreće je i eko brod, a tijekom jutra će ronioci zatvoriti odušnike tankova. U zgradi pomorske policije Zadar okupljen je Stožer za iznenadno onečišćenje mora. Članovi Stožera će u jutarnjim satima obići mjesto potonuća broda.

I.M.
Foto: HR Foto (Banzy)

Pročitajte više