Kod SMS falsifikatora Varge navodno nađen laptop Karamarkove supruge

Foto: Hina, Tomislav Miletić/Pixsell, Facebook, Index

FRANJO VARGA, policijski informatičar koji je lažirao SMS poruke i dalje je u pritvoru. 19. prosinca njemu i Blažu Curiću, Brkićevom kumu i Tolušićevom vozaču, produljen je pritvor za još dva mjeseca.

Dok su oni u pritvoru, istražitelji i dalje pokušavaju saznati tko je od političara i kako upleten u slučaj.

Bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko već je ispitan od strane Uskoka, a sada je otkriveno, kako je danas objavio Jutarnji list, da je jedan od 20 laptopa koji su nađeni kod Varge - Karamarkov. Pretpostavlja se kako se radi o laptopu Karamarkove supruge Ane te da je Karamarko laptop dao Vargi da ga popravi.

Karamarko nije želio komentirati tu informaciju dodao je tek da je već dao iskaz Uskoku te da mediji oko SMS afere objavljuju puno informacija i dezinformacija.

Jutarnji list je objavio i kako je Franjo Varga istraživao bliske osobe, ali i ljubavnice istaknutih političara.

Produljen pritvor

Podsjetimo, prije deset dana je Vargi produljen pritvor zbog opasnosti od ponavljanja, ali i zbog mogućnosti utjecanja na svjedoke.

"Danas je povodom prijedloga DO USKOK-a održano usmeno nejavno ročište u svezi produljenja istražnog zatvora protiv I-okr. Franje Varge i II-okr. Blaža Curića, zbog činjenice da im na današnji dan istječe istražni zatvor po prethodnom rješenju.

Nakon provedenog ročišta, zbog činjenice da istraga nije dovršena, te zbog novoutvrđenih činjenica i dokaza u istrazi, prihvaćen je prijedlog DO USKOK-a da se protiv navedenih okrivljenika produlji istražni zatvor za iduća dva mjeseca, odnosno do 19. veljače 2019., i to protiv I-okr. Franje Varge po osnovu čl. 123. st. 1. t. 2. i 3. ZKP/08, a protiv II-okr. Blaža Curića po osnovu čl. 123. st. 1. t. 3. ZKP/08.

Utvrđeno je da se nisu promijenile okolnosti oko egzistiranja osnovane sumnje da bi okrivljenici ostvarili obilježja kaznenog djela sprečavanja dokazivanja iz čl. 306. st. 2. KZ/11", objavio je sud 19. prosinca.

Vargu se sumnjiči da je izradio lažnu SMS prepisku, a Curića da mu je javio da ga istražuje policija

Franju Vargu USKOK sumnjiči da je izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je sudio Zdravku Mamiću i ostalima, a prema kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca tražio da donese osuđujuću presudu.

Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom zatvoru je i Blaž Curić, vozač potpredsjednika vlade Tomislava Tolušića i kum potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Krajem studenoga u medijima su objavljeni detalji Vargina istražnog iskaza u kojem osim o svom odnosu s Mamićem govori i o suradnji s Karamarkom, Brkićem, bivšim savjetnikom predsjednice Republike Vladom Galićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem. I Todorić je također ispitan u ovoj istrazi zbog sumnje da je Varga povezan s SMS prepiskom skupine Borg.

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dao je u utorak predvečer iskaz USKOK-u o aferi SMS, a za RTL je uoči svjedočenja rekao kako dolazi kao svjedok u ''slučaju Franje Varge'' s kojim su ga, tvrdi, upoznala dva prijatelja početkom 2017., u vrijeme kada više nije bio na funkciji predsjednika stranke ni potpredsjednika vlade.

Pročitajte više