Kod španjolske obale poginula četiri migranta

Foto: Hina/EPA

ČETIRI migranta su poginula, a oko 700 ih je spašeno danas blizu južnih obala Španjolske, dva dana prije predviđenog dolaska broda Aquarius u Valenciju, objavile su španjolske službe spašavanja na moru. Glasnogovornik službe spašavanja rekao je da su migranti spašeni u području Gibraltara i u Alboranskom moru između Maroka i Španjolske, gdje je vidljivost slaba. Ukupno su spašena 682 migranta u 62 plovila, a tijekom tih operacija su pronađena i četiri tijela.

Od početka godine više od 9300 migranata je stiglo do Španjolske, treće zemlje na udaru izbjegličkog vala nakon Grčke i Italije, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (OIM), što je dvostruko veći broj u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Broj smrtno stradalih tijekom putovanja se učetverostručio, do 10. lipnja su poginula 244 migranta, prema 61 prošle godine u istom razdoblju, dodaje OIM.

U nedjelju bi u Španjolsku trebali stići migranti s Aquariusa

Španjolska bi u nedjelju u Valenciji trebala prihvatiti 629 migranta koje je brod Aquarius spasio u moru kod Libije. Italija, koju vodi nova vlada u kojoj je i ekstremna desnica, odbila je prihvatiti migrante s Aquariusa, a njezin ministar unutarnjih poslova uzviknuo je "pobjeda" kada je Španjolska u ponedjeljak objavila da će ih ona prihvatiti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kritizirao je talijansko ponašanje, ali je danas ipak održan njegov susret s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom. Oni su se u petak u Parizu zauzeli da Europa otvori centre za migrante u zemljama iz kojih oni dolaze ne bi li se smanjio njihov broj.

Pročitajte više