Kod Velike Gorice zabilježen novi slučaj ptičje gripe

Foto: FAH

U MJESTU Sop Bukevski u blizini Velike Gorice zabilježen je novi slučaj influence ptica u domaće peradi, no nema opasnosti za zdravlje ljudi, izvjestilo je u subotu navečer Ministarstvo poljoprivrede.

Virus influence ptica podtipa H5N8 potvrđen je na uginulim rasplodnim patkama u mjestu Sop Bukevski,  na farmi koja se bavi komercijalnim uzgojem pataka. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede formira krizni stožer.

Zaražena farma i valionica su zatvorene, a ugroženim područjem proglasit će se radijus od 3 kilometra od farme na kojem je virus potvrđen, navodi Ministarstvo.


U nedjelju ujutro ekipe od desetak veterinara popisat će sve farme u četiri okolna sela kako bi se utvrdio broj peradi i napravila procjena prije početka eutanazije. Sva perad na zaraženoj farmi bit će eutanazirana, kao i perad u ekstenzivnim uzgojima u zaraženom području, a napravit će se i procjena opasnosti  ako ima još organiziranih uzgoja u krugu od 3 kilometra.
 
„Poduzimamo sve potrebne mjere izolacije zaražene peradi koja će nažalost morati biti eutanazirana. Naravno, vlasnike peradi ćemo obeštetiti kao i do sada“, izjavio je ministar  Tomislav Tolušić te dodao da se „s influencom ptica na isti način bore i brojne druge zemlje u okruženju“.

Pročitajte više