Koga štiti Mladen Bajić? Koga god treba.

TKO JOŠ vjeruje Mladenu Bajiću?

Nakon istrage koja je trajala puna 22 mjeseca, Državno odvjetništvo napokon je odbacilo kaznenu prijavu protiv Vojka Obersnela zbog famoznih riječkih Tržnica. SDP je presretan, upravo to trebalo im je deset dana uoči parlamentarnih izbora. HDZ je devastiran, trebalo mu je da Bajić odugovlači još samo tjedan dana kako bi mogli svoju prljavštinu ispirati onom oporbenom.

Ali to je Bajić, majstor za tajming.

U isto vrijeme, krenuo je u rješavanje afere Kamensko. Kako samo on to zna. Pustio je policiju da uhiti dvojicu manje istaknutih operativaca, direktora Antuna Crlenjaka i predsjednika Nadzornog odbora Davora Vlajčevića, a on oprao ruke od toga, odlučivši da će u slučaju Ninoslava Pavića i Ivice Todorića osnovati stručnu komisiju. Njezin nalaz očekuje se nakon izbora, kad će Tomislava Karamarka na čelu policije naslijediti bivši Pavićev direktor Ranko Ostojić.

Ali to je Bajić, majstor za kupovanje vremena.

Bajić kao lešinar

Nešto prije toga, Bajić je najavio optužnicu protiv HDZ kao pravne osobe zbog korištenja crnih fondova u izbornim kampanjama, među ostalim i u predsjedničkoj kampanji 2005. godine. Ali ne i optužnicu protiv Jadranke Kosor kao odgovorne osobe koja je potpisala sporno financijsko izvješće iz te kampanje. Ona je, naime, u ovome trenutku još uvijek predsjednica vladajuće stranke.

A Mladen Bajić, to je odavno poznato, pali se samo na političke leševe.

Ovih dana Mladen Bajić je napokon shvatio da se prije šest godina nešto ružno dogodilo u Veroni. Ne samo da su Ivo Sanader, Miomir Žužul i Željko Čović išli na otvaranje operne sezone, nego su tada navodno dogovorili prodaju Plive američkom Barru. Bajić je stoga odlučio požuriti.

Možda pronađe "smoking gun". Nakon 1995 dana.

Impresivna hrpa

Sve ovo, nabacano ovako na jednu hrpu, izgleda doista impresivno. Reklo bi se da Mladen Bajić doista radi svoj posao. Ne samo da je opravdao povjerenje stare vlasti, već se trudi opravdati povjerenje i one nove. Tako barem tvrdi Jadranka Kosor.

Ona smatra da je odbacivanjem prijave protiv SDP-ova gradonačelnika Grada Rijeke Bajić odabrao stranu u kampanji za parlamentarne izbore. Od nje se ništa drugo nije moglo očekivati. No znači li to da je u krivu?

Što bi Bajić da HDZ vodi u anketama?

Bajić je skoro dvije godine istraživao riječke Tržnice, da bi slučaj odbacio deset dana prije izbora. Bi li tako postupio da ankete pokazuju drugačije omjere snage između dviju stranaka? I zbog čega je gotovo dvije godine svojim odugovlačenjem davao HDZ-u municiju za napad na SDP?

I stvarno, skidanje riječkog tereta sa SDP-a i pisanje optužnice protiv HDZ-a neposredno prije izbora, može se činiti kao Bajićevo krojenje izbora. Ali to nije ništa novo.

Prije dvije godine, Bajić je riješio pitanje pobjednika predsjedničkih izbora, puštajući tri dana prije drugog kruga u medije priču o dvadesetak predmeta koji se vode protiv Milana Bandića. Tada je pomogao Ivi Josipoviću (koji mu se odužio tako što ga je branio od optužbi za "nekukurikanje"), baš kao što je godinama prije toga pomagao Bandiću da, unatoč hrpetini kaznenih prijava, uredno pobjeđuje na izborima u Zagrebu.

Politička igra preživljavanja

Tako se Bajić igra politike. Godinama je šutio za HDZ, a sada bi mogao šutjeti za SDP. Ili ako Kosor baš insistira, "kukurikati" za Kukuriku. 

No igra Bajić i šire od toga. Kao što je u aferi Kamensko s(p)retno zaobišao Ninu Pavića, i to navodno na direktnu intervenciju s Pantovčaka, tako je prije šest godina pokazao dokle seže njegova pravednička ruka.

U antikorupcijskoj akciji Maestro pohapsio je cijeli Fond za privatizaciju: osim njegova predsjednika - koji se nakon toga našao na izbornoj listi HDZ-a - predsjednika Upravnog odbora Damira Polančeca i ministra financija Ivana Šukera, koji je sjedio u Upravnom odboru.

U aferi Kamensko preskočit će i Ivicu Todorića, čijim novcem je Pavić baratao, kao što ga je preskočio i u aferi s ukradenim žitom koje je osvanulo u Agrokoru, i kao što ga je zaobišao prilikom otkrića da službeni dvorac koristi u privatne svrhe.

Zašto bi netko smijenio Bajića?

Pa tko bi onda pri zdravoj pameti želio smijeniti Bajića?

HDZ je godinama bio zadovoljan kad nije hapsio nikoga. SDP je sada zadovoljan kad hapsi hadezeovce i preskače esdepeovce. Zoran Milanović bunio se kad je Bajić štedio HDZ, kao što Jadranka Kosor sada vrišti da navodno štiti SDP.

O njihovu zadovoljstvu - kao i o blagoslovu šefa države - ovisi mandat glavnog državnog odvjetnika. A to zadovoljstvo nas je i dovelo u ovu situaciju.

I kako se onda može vjerovati Mladenu Bajiću? I onda kad hapsi, i kad oslobađa. I kad gura u ladicu, i kad vadi iz ladice. I kad kroji pravdu. I onda kad kroji izbore.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više