Kojim je sve europskim zemljama Rusija obustavila isporuku plina?

Foto: EPA

FINSKA nije jedina europska država kojoj je Rusija obustavila isporuku plina.

Prošlog je mjeseca ruska državna energetska tvrtka Gazprom prekinula opskrbu plina Poljskoj i Bugarskoj nakon što su one, poput Finske, odbile plaćati plin u rubljima.

Sve tri zemlje članice su EU, koja inzistira na tome da se plaćanja i dalje vrše u eurima; što znači da bi se i druge članice Europske unije mogle suočiti s istim problemom kada dođe vrijeme za plaćanje dostave tog energenta.

Od sutra prestaje isporuka plina Finskoj

Podsjetimo, finska državna energetska tvrtka Gasum priopćila je danas da će Rusija zaustaviti isporuku plina toj državi. Ovu je vijest potvrdio i ruski plinski div Gazprom te naveo da isporuka plina prestaje u subotu, kada i završava postojeći ugovor o opskrbi između dviju zemalja, piše BBC.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da planira razgovarati s Gazpromom o mogućnosti povećanja opskrbe prirodnog plina Kalinjingradu; ruskom teritoriju između Litve i Poljske.

"Pomno smo se pripremali za ovu situaciju"

Do obustave isporuke plina je došlo jer je Gasum odbio platiti plin ruskom Gazpromu u rubljima, kako je Moskva ranije zatražila od europskih zemalja.

"Doista je žalosno što će isporuke prirodnog plina unatoč našem ugovoru o opskrbi sada biti zaustavljene", rekao je izvršni direktor Gasuma Mika Wiljanen.

"Međutim, pomno smo se pripremali za ovu situaciju i pod uvjetom da ne bude poremećaja u plinskoj mreži, moći ćemo plinom opskrbljivati sve naše kupce u narednim mjesecima", rekao je.

Većina plina koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, ali plin čini samo oko 5% godišnje potrošnje energije.

Pročitajte više