Kolakušića pitali zašto želi biti i premijer i predsjednik, umalo izbila svađa

NAJVEĆE iznenađenje jučerašnjih izbora, Mislav Kolakušić gostovao je u Dnevniku Nove TV, a razgovor s Mislavom Bagom bio je na rubu svađe.

Kolakušić je prvo odgovarao na pitanje znači li najava predsjedničke kandidature da neće ići u Europski parlament. 

Kolakušić: Građanima sam dao ponudu

"Prije ulaska u samu politiku, prije nego što su mi građani dali povjerenje, ja sam građanima dao ponudu. Ponuda glasi - Hrvatska se može promijeniti isključivo na parlamentarnim izborima, sa 76 mandata u hrvatskom saboru. Da bi se to moglo ostvariti, to mora biti cjelokupni projekt. Taj projekt sadrži tri izbora - izbore za Europski parlament, izbore za predsjednika i parlamentarne izbore. Mi stvaramo auto. Sad imamo kotače, na predsjedničkim izborima idemo po karoseriju", rekao je Kolakušić. 

Otklonio je bilo kakvu mogućnost da ne ode u Europski parlament. 

Kaže da su ga jučer građani birali da postane premijer, a ne da uđe u Europski parlament

"Naravno da idem. Mislim se kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske jer birači su me birali da bih postao premijer, a ne da bih postao europarlamentarni zastupnik", kazao je Kolakušić. 

Na opasku da je na europskim izborima izabran da nešto mijenja u Europskom parlamentu, a ne da ide u predsjedničku utrku, Kolakušić se začudio. 

"Znaju zašto su glasali"

"Ne, otkud vam to?" rekao je pa dodao: "Moja poruka građanima je bila više nego jasna. Svi građani koji su glasali za mene, vrlo dobro znaju za što su glasali."

Potvrdio je da je on sad europski zastupnik i da će biti europski zastupnik i istovremeno ići u predsjedničku utrku. 

Odbacio je tezu da ništa neće raditi. Na tezu da zastupnik ako radi, onda krvavo radi i može nešto promijeniti, Kolakušić je upitao Bagu: "Vi ste bili zastupnik u Europskom parlamentu?"

Na rubu svađe

"Niste bili ni vi, ni ja, ali znam što rade", odgovorio mu je Bago. Pitao ga je i zašto želi biti predsjednik Republike kad on nema ovlasti za donošenje promjena u zemlji.

"Zašto?" začudio se Kolakušić pa na potvrdan odgovor pokušao pojasniti. 

"Zašto bilo tko želi biti predsjednik Republike? Zato što su to funkcije koje su ključne za Republiku Hrvatsku. Ako nije potrebna ta funkcija, onda ćemo je ukinuti. Zasad ju imamo. Mi ne možemo mijenjati Republiku Hrvatsku na način da kažemo - nas ne zanima tko nas predstavlja u EU, nas ne zanima tko je predsjednik Republike Hrvatske", rekao je. 

Bago ga pitao zašto nastupa kao politički mesija

Na primjedbu da nastupa kao politički mesija, u Dnevniku Nove TV je odgovorio: "Što bi to bilo?" te zaključio kako svi građani misle da im treba netko tko će ih izvući iz slijepe ulice, dajući naslutiti kako misli upravo na sebe. 

Rekao je da je njegov cilj da bude premijer. Kazao je i kako ovisi hoće li na tu funkciju doći s mjesta predsjednika Republike ili ne. Potvrdio je kako smatra da može skupiti 76 ruku i sam vladati. 

Najavio koaliciju ako ne skupi 76 ruku u saboru, ali ne s Plenkovićem

"75 zastupnika u hrvatskom saboru ne može odrediti gdje stoje kišobrani, oni dolaze, troše grijanje, vrijeme i tako dalje. Oni ne odlučuju ni o čemu. 76 je jednako odlučivanju i promjenama. 75 ili 0 je potpuno identično", rekao je te dodao da će, ako ne uspije ostvariti 76 zastupnika u saboru, ići u koaliciju, ali da s Plenkovićevim HDZ-om, kao onima koji su "nas doveli u ovo stanje", ne može koalirati. 

O proceduri donošenja zakona: "Deset sekundi je dovoljno"

Na pitanje misli li da se neke stvari mogu preko noći promijeniti, odgovorio je: "Znam. Ne bih se javljao inače, ostao bih sudac Trgovačkog suda." Na primjedbu da postoji određena procedura i da proces donošenja zakona traje oko tri mjeseca, usprotivio se. 

"Ne, to je otprilike desetak sekundi."

Siguran da se zemlja ne može promijeniti ako on ne postane i ministar pravosuđa, i ministar unutarnjih poslova, i premijer

Kada mu je kazano da je to procedura u demokraciji koja se razlikuje od revolucije, odgovorio je: "Desetak sekundi je potrebno da se promijeni zakon."

Zaključio je i da je siguran da se zemlja ne može promijeniti ako on ne postane i ministar pravosuđa, i ministar unutarnjih poslova, i premijer.

Pročitajte više