Kolege i prijatelji opraštaju se od Josipa Kregara: Zbogom, Kreg

Foto: Hina

JOSIP KREGAR, nekadašnji saborski zastupnik i sveučilišni profesor, preminuo je jutros u svom domu u Zagrebu u dobi od 67 godina.

>> Preminuo Josip Kregar

Od njega se na društvenim mrežama opraštaju njegovi kolege, prijatelji i suradnici. Rođen je 1953. u Ogulinu. Bio je redoviti profesor u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Goran Selanec: Za Krega uistinu vrijedi ona da je veći i od samog života

"Otišao je Kreg. Puno prerano i iznenada. Jako je utjecao na moj razvoj kao pravnika, ali i kao osobe. Jedan od omiljenih profesora. Hrabra ljudina širokog gromkog osmijeha i ogromnog srca. Čovjek koji me uvijek razveselio, čak i kad me špotao jer se nešto naljutio na pune tri minute. Za Krega uistinu vrijedi ona da je veći i od samog života jer će nastaviti biti s nama kroz tisuće svojih studenata na koje je utjecao, kroz znanost i kulturu ovog društva koje je aktivno oblikovao i u koje se duboko ugradio. Usprkos toga teško je naći utjehu. Njegov odlazak je šok. Ova 2020. je uistinu nemilosrdna", napisao je sudac Ustavnog suda Goran Selanec.

Ivan Koprić: S velikom tugom mogu reći samo: zbogom Kreg!

"Jutros me presjekla vijest dobivena sms-om da je umro Kreg. Naš Kreg? Nemoguće. Oporavio se i od moždanog i od srčanog i nastavio boriti, pisati i govoriti jednako srčano kao i prije. Dugo se znamo, još od mojih studentskih dana. S velikom tugom mogu reći samo: zbogom Kreg!" napisao je profesor s Pravnog fakulteta Ivan Koprić.

Sanja Sarnavka: Zbogom, Kreg

"Smrt za smrću. Dobrih i pametnih ljudi. Zbogom, Kreg", napisala je aktivistica za prava žena Sanja Sarnavka.

Tomislav Tomašević: Kreg je prvi vjerovao u nas

"Fotografija je snimljena početkom godine kad sam govorio na promociji Kregarove posljednje knjige ‘Bleferi i šahisti’. Potpuno me zatekla ova tužna vijest i ne mogu doći k sebi. Surađivali smo politički još od 2009. godine kad je naglavačke ušao u ring protiv tada nedodirljivog Bandića. Ostaju brojne uspomene poput one 15. srpnja 2010. kad smo završili u istoj policijskoj stanici u Bauerovoj nakon masovnih uhićenja u Varšavskoj. Sjećam se da je bio najtopliji dan u godini no budući da smo bili u prizemlju policija je odbijala otvoriti prozor pa smo se nas 20ak uhićenih kuhali u sobici od nekoliko kvadrata bez klime. Nekako su nam zaboravili uzeti mobitele pa se Kregar koji je tada bio gradski zastupnik javio iz pritvora uživo u program HTV-a i kritizirao policiju da odbijaju otvoriti prozor i da nemamo zraka. Odmah se čuo povik policijskog načelnika s prvog kata ‘Otvaraj prozore!’.

Pomogao je oko brojnih stvari, a među posljednjim je bila i pravna analiza Bandićevog Memoranduma za Zagrebački Manhattan. Međutim, Kreg mi je isto tako jedan od najdražih profesora koji je mene i sve ostale brucoše, za vrijeme pravnog studija poticao da budemo bolji. Kreg je prvi vjerovao u nas i slao nas u ime fakulteta na okrugle stolove u Vladu iako smo bili studenti tek mjesec dana.

Hvala vam na svemu dragi profesore i počivajte u miru....", napisao je saborski zastupnik Tomislav Tomašević.

Sandra Benčić: Otišao je jedan od najdražih profesora

"Otišao je jedan od najdražih profesora, osoba koja nas je poticala, izazivala da radimo više, podržavala da djelujemo, zabavljala nas i znala razveseliti kad bi potonuli. Za takve ljude misliš da će uvijek biti tu negdje. Ne očekuješ ovakvu vijest jer znaš da imaju još puno za dati, jer je kvragu stvarno prerano. Hvala na svemu Kreg i sretan put", napisala je saborska zastupnica Sandra Benčić.

Urša Raukar-Gamulin: Hvala, dragi Kreg! Nedostajat ćeš

"Otišao je prof.Josip Kregar. Neumorni borac protiv korupcije, protiv nepotizma, nepoštenja, nepravde.
2009. bio je zagrebački gradonačelnički kandidat. Dok je tada Zoran Milanović grlio Bandića ‘kao najboljeg kandidata’, prof. Kregaru je bilo jasno sto predstavlja i tko je Bandić i koliko je poguban za Zagreb i demokraciju u Hrvatskoj.

Sad plovi nekim drugim prostorima gdje je more mirno i vjetar blag.

Hvala, dragi Kreg! Nedostajat ćeš", napisala je glumica Urša Raukar-Gamulin.

Pročitajte više