Koliko HNB još ima deviznih rezervi kojima može braniti tečaj?

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL/Index

HRVATSKA narodna banka na raspolaganju ima još 15,7 milijardi eura kojima može braniti tečaj.

Od početka korona-krize HNB je potrošio 2,5 milijarde eura svojih rezervi na kupovinu kuna kako bi se takvom intervencijom održala stabilna vrijednost kune u odnosu na euro.

Hrvatska narodna banka je u razdoblju između 9. do 30. ožujka u pet navrata intervenirala prodajom deviza u cilju očuvanja stabilnosti tečaja, što je, kako kažu, preduvjet ispunjavanja zakonskih ciljeva, odnosno čuvanja stabilnosti cijena i financijske stabilnosti. 

"Ukupna prodaja deviza u spomenutih pet intervencija iznosila je 2.243,55 milijuna eura. Deviznim intervencijama suzbijeni su pritisci u smjeru deprecijacije kune i povećanja kunskog iskaza otplata kredita vezanih uz euro te je njima ojačana devizna likvidnost financijskog sustava", rekli su početkom travnja iz HNB-a i dodali da će i nadalje održavati stabilnost tečaja kune, kao što su to uspješno činili i proteklih 25 godina.

U posljednjih deset godina tečaj se kretao unutar granica od 7,13 do 7,72 kune za euro.

Kuna na tjednoj razini oslabila prema euru

Kuna je na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđenoj danas ojačala prema euru na dnevnoj, a oslabila na tjednoj razini, u odnosu na tečajnicu od četvrtka ojačala je za 0,04 posto, dok je prema tečajnici od prošlog četvrtka oslabila za 0,09 posto.

Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od subote, iznosi 7,564203 kune.

Kuna je na dnevnoj razini ojačala i prema ostalim važnijim inozemnim valutama, prema američkom dolaru za 0,42 posto, britanskoj funti za 0,24 posto te prema švicarskom franku za neznatnih 0,003 posto.

Tako će se od sutra primjenjivati srednje tečaj dolara od 6,977403 kune, funte 8,643816 kuna te franka od 7,186891 kunu.

U odnosu na tečajnicu utvrđenu prošli četvrtak kuna je ojačala samo prema funti, i to za 0,61 posto, dok je prema dolaru oslabila za 0,35 posto, a prema franku za 0,41 posto. 

Pročitajte više