Koliko su "teški" predsjednički kandidati

TJEDNIK Globus istražio je koliko su bogati predsjednički kandidati. Aktualni predsjednik Stipe Mesić "težak" je 500 tisuća eura, Ćiro Blažević 8 milijuna eura, a Ljubo Ćesić Rojs čak 70 milijuna eura.

Prema Globusu, najsiromašniji kandidati upravo su oni s najvećim šansama za uspjeh - Stjepan Mesić s imovinom vrijednom oko 500.000 eura i Jadranka Kosor koja je "teška" oko 250.000 eura. Sukladno tomu, najmanje izglede za pobjedu na izborima imaju oni najbogatiji - Ljubo Ćesić Rojs (70 milijuna eura), Boris Mikšić (50 milijuna eura) i Ivić Pašalić (20 milijuna eura).

Podatke o imovini Stjepana Mesića, Jadranke Kosor, Slavena Letice (550.000 eura) i Đurđe Adlešić preuzeti su iz najnovijih imovinskih kartica koje su dotični ispunili po stupanju na dužnost. No, valja reći i da se, prema riječima vršitelja dužnosti predsjednika Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa, točnost podataka iznesenih u imovinskim karticama ne provjerava.

Što se tiče imovinskog stanja Ljube Ćesića Rojsa, Ivića Pašalića i Ante Kovačevića, dio podataka uzet je iz imovinskih kartica koju su dotični ispunili po isteku zastupničkog mandata u prosincu 2003., ali Globus navodi kako se ti podaci ne slažu s onim što se "može vidjeti golim okom".

Najbogatiji predsjednički kandidati su Ljubo Ćesić Rojs, čiju je pravu imovinu bilo teško utvrditi, i američki Hrvat Boris Mikšić, koji je bogatstvo stekao dugogodišnjim radom u SAD-u.

Mikšić je jedan od rijetkih kandidata koji je otvoreno nabrojao sve nekretnine i tvrtke koje posjeduje: "U Americi supruga i ja imamo jednu vilu od 1000 četvornih metara u Minessoti, drugu na Floridi, 250 četvornih metara veliku kuću u Coloradi sa 30,000 četvornih metara šume za lov i luksuzni apartman od 350 četvornih metara na Havajima. U SAD-u posjedujem tvrtku Cortic Corporation, s pet vlastitih industrijskih hala."

Uz gore navedeno, Mikšić u SAD-u još posjeduje kolekciju automobila, a u Hrvatskoj mješovito poduzeće s Inom Cortecross čiji je 60-postotni vlasnik. U Zagrebu posjeduje i stan od 95 četvornih metara s kolekcijom slika.

Miroslav Ćiro Blažević svoje je bogatstvo procijenio na 5 milijuna eura, iako nije želio otkriti kolika mu je ušteđevina u jednoj švicarskoj banci. Ćiro u Hrvatskoj i Švicarskoj posjeduje niz nekretnina i skupih automobila, pa je Globus njegovu ukupnu vrijednost procijenio na 8 milijuna eura.

HKDU-ov kandidat Anto Kovačević vlasnik je zgrade sa deset stanova, stan u zagrebačkoj Malešnici, te dvije kuće kod Opatije, a u imovinsku karticu upisao je "moje imovinsko stanje je uvijek isto". Globusova procjena Kovačevićeve "težine" iznosi okruglo milijun eura.

Ivić Pašalić, svojevremeno jedan od najutjecajnijih ljudi u Hrvatskoj, prema Globusu je "težak" 20 milijuna eura. Na novinarsko pitanje o svojoj imovini Pašalić je naveo 200.000 eura koliko je dobio za prodane nekretnine u Zagrebu i Sesvetama, a te je novce navodno uložio u gradnju nove kuće. Uz to je naveo i dvije tvrtke koje su registrirane za bavljenje konzaltingom, građenjem i izradu proizvoda od piljevine.

Imovinsko stanje Ljube Ćesića Rojsa obavijeno je velom tajne, baš kao i Pašalićevo. Godinama se nagađa da je Rojs stvarni vlasnik građevinske tvrtke Monitor, koja je u ratnim godinama financirana iz državnog proračuna RH. Rojs posjeduje stan od gotovo 200 četvornih metara u strogom centru Zagreba, zemljište od 4400 četvornih metara u Markuševcu. Tvrdi da ne posjeduje skupi američki džip Hummer, u kojem je viđen u više navrata. Globusova procjena "težine" Ljube Ćesića iznosi 70 milijuna eura.

Slaven Letica u imovinskoj kartici tvrdi da posjeduje stan od 155 četvornih metara u središtu Zagreba, te kuću od 120 četvornih metara u rodnoj Podgorci. Njegova supruga vlasnica je dvije kuće za odmor, svaka veličine 100 četvornih metara. Globus njegovu imovinu procjenjuje na 550.000 eura.

Imovinu predsjednika Mesića Globus je procijenio na 500.000 eura, a zanimljivo je da Mesić nema čak ni automobil. Mesić je izjavio kako od nekretnina posjeduje garažu od 20 četvornih metara u središtu Zagreba, te vikendicu od 90 četvornih metara u Zagorju. Stan od 110 četvornih metara u kojem živi u vlasništvu je supruge Milke.
Đurđa Adlešić posjeduje kuću u Bjelovaru od 78 četvornih metara , stan u središtu Zagreba od 29 četvornih metara, apartman u Novom Vinodolskom od 34 četvornih metara, te automobil Audi A6. Globus njenu imovinu procjenjuje na oko 400.000 eura.

Jadranki Kosor, predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a Globus je procijenio imovinu na 250.000 eura. Kosor je vlasnica stana od 89 četvornih metara koji je platila samo 23.000 eura, garaže od 15 kvadrata te automobila Golf starog 5 godina. Kako doznaje Globus nikada nije razjašnjeno na temelju kojeg je zakona Kosor dobila stanarska prava i otkupila stan za smiješnu cifru. Što je još zanimljivije, kako bi Kosor uselila u stan, kojeg joj je dodijelio Šušak nakon što je ušla u vladajuću stranku, iz njega je morao iseliti dotadašnji stanar.

Pročitajte više