Mesić pobjeđuje već u prvom krugu

Mesić pobjeđuje već u prvom krugu
STJEPAN MESIĆ pobjeđuje već u prvom krugu predsjedničkih izbora, pokazali su rezultati prvog ispitivanja javnog mišljenja provedenog nakon što je HDZ objavio da će Jadranka Kosor biti njegov kandidat za šefa države.

Istraživanje je proveo Večernji list a odgovori 900 ispitanika, prikupljeni telefonskom anketom 18. i 19. listopada širom Hrvatske, govore da bi više od polovice birača aktualnom predsjedniku države dalo još jedan mandat.

Dok Mesić dobiva 54 posto glasova, Jadranku Kosor, potpredsjednicu Vlade i HDZ-a, bi podržalo 18 posto anketiranih građana. I kad bi došlo do drugog kruga izbora razlika bi ostala ista, pokazalo je istraživanje. Mesić bi sa 64 posto, a Kosor s 27 posto ravnomjerno podijelili glasove koje u prvom krugu odnesu ostali kandidati, piše list u broju od četvrtka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sklonost Mesiću izrazitija je među obrazovanijima, a J. Kosor ima razmjerno više pobornika među biračima u dobi od 30 do 49 godina, te među najstarijima.

Kao zanimljivost list ističe to da gospođu Kosor podržava razmjerno više muškaraca nego žena, "iako je uvriježeno mišljenje da je na njezinoj strani dominantno ženska populacija".

Izborna kampanja još nije počela i rezultati se mogu znatno promijeniti, napominje Večernji list i zaključuje da je žena-predsjednik mnogima privlačna sintagma, te da šanse Jadranke Kosor ne bi trebalo podcjenjivati.

Izbori bi se trebali održati 21. prosinca, koji pada u utorak, ali Vlada pokušava naći Ustavno rješenje da se oni ipak održe u neki od neradnih dana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara