Kolinda je Škori opalila odgojni šamar i ponizila svoje glasače

Foto: Index/Jutarnji list

DOGODILO se konačno i to: Kolinda Grabar-Kitarović je povukla jedan predsjednički, državnički potez. Trebalo je čekati da joj završi predsjednički mandat, da izgubi na izborima i da si nađe uhljebljenje u Međunarodnom olimpijskom komitetu, ali bolje ikad nego nikad.

>> Kolinda pokazala srednji prst Škori

Fotografija koju je objavila na društvenim mrežama, a na kojoj pokazuje srednji prst Miroslavu Škori zbog njegovog monstruoznog baljezganja o silovanim ženama i abortusu apsolutno je primjerena i prijeko potrebna reakcija na ono što proteklih dana s desnice slušamo u predizbornoj kampanji. 

Festival patrijarhalne okrutnosti u predizbornoj kampanji

>> Škoro: Ako silovana žena zatrudni, mora se o pobačaju dogovoriti s obitelji

>> Donosimo najgore izjave desničara o silovanim ženama i pravu na pobačaj

Tom festivalu patrijarhalne okrutnosti prema ženama i zavidnoj političkoj energiji da se stečena prava žena smanje ili ukinu mora se odgovoriti jasno i bez ograda malograđanske doličnosti, kako je prvo izvrsno demonstrirala dogradonačelnica Osijeka Žana Gamoš, koja je Škori prva pokazala srednji prst, tako pokrenuvši mali online trend.

>> Dogradonačelnica Osijeka Škori pokazala srednji prst: "Milo moje, evo damski odgovor"

>> Divjak komentirala izjave Škore i Raspudića: Radi se o sadističkom ponižavanju žena

Kolindino suvislo objašnjenje

Kolinda je ponudila i prilično suvislo objašnjenje za svoj potez. 

"Pridružujem se svim ženama koje ovim 'nepristojnim' činom pokazuju svoj stav i dižu glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti stoljećima unazad. Prošlo je vrijeme kad je žena sjedila u ćošku i čekala što će 'baja' reći. Uvijek sam bila za život, ali i za život koji ima pravo na izbor. Bez pritiska, bez stigmatizacije i uvjetovanja, posebno u najosjetljivijim životnim situacijama poput silovanja. Stoga i ja u znak potpore dižem srednji prst za nas žene i naša prava, ali i za muškarce koji nas podržavaju", poručila je Kolinda u izjavi za Jutarnji list. 

Ako ostavimo po strani floskulu o tome kako je "uvijek bila za život", Kolinda je dosta dobro sažela zašto je reakcija koja uključuje srednji prst u ovoj situaciji potrebna, kao i koliko su opasne implikacije političkog stava o silovanim ženama i pobačaju koje je iznio Škoro. On u tome nije jedini - sezonu lova na silovane žene otvorio je neovisni kandidat na listi Mosta Nino Raspudić - ali je otišao najdalje u svojem maloumnom, patrijarhalnom i ženomrzačkom fantaziranju o tome kako ženama oduzeti tjelesnu autonomiju, postojeća prava i mogućnost samostalnog odlučivanja. 

Tri vrste reakcija u javnosti

Kolinda je ispravno detektirala da su prošla vremena u kojima će "baja reći", te da na bilo kakve pokušaje povratka u 19. stoljeće žene, kao i svi ostali emancipirani građani, trebaju odgovoriti žestinom kako bi pokazali da novo porobljavanje žena jednostavno neće proći.

Kolindin je potez izazvao tri vrste reakcija: prvi su oduševljeni, a tu ima mnogo onih koji za bivšu predsjednicu nisu nikad glasali, drugi podsjećaju na sve antiženske poteze iz Kolindina predsjedničkog mandata, a treći su totalno pobjesnili. Među potonjima su većinom vjerni Kolindini glasači, svi oni koji su bili oduševljeni "kraljicom Balkana" i Kolindinim estradnim pristupom predsjedničkoj funkciji, a sada su razočarani i osjećaju se prevarenima. 

>> Otkud pravo Raspudiću, Škori i Esih da pričaju o pravima silovanih žena

Dojučerašnji fanovi sada Kolindu grubo vrijeđaju

Naročito je zabavno konstatirati konsternaciju koja je Kolinda izazvala na desničarskim portalima koji su je donedavno otvoreno podržavali u predsjedničkoj kampanji, primjerice portalu Željke Markić i udruge U ime obitelji Narod. Markić je nakon što je dogradonačelnica Osijeka Gamoš uputila srednji prst Škori objavila u svom stilu docirajući i prijetvoran post na Facebooku o tome kako to nije damski, a Narod je potez Žane Gamoš opisao kao "prostački". 

Kada je Kolinda nakon par sati učinila isto, nastao je rusvaj. "Dva lica Kolinde Grabar-Kitarović: Koje je pravo - prostačko ili ovo drugo?", pita se naslov na Narodu, portalu udruge U ime obitelji, a u komentarima je orgija bijesa i vrijeđanja Kolinde.

Dokaz mržnje prema ženama na desnici

Vrijedi citirati nekoliko reprezentativnih reakcija razočaranih kolindista koji ljutito tipkaju online, po društvenim mrežama i u komentarima članaka. Taj nivo domoljubnog i mizoginog prostakluka ujedno i divno pokazuje koliko srednji prst Škori nije prostački potez.

"Za ovu smuculju je Kerum onakav kakav je, pokvaren do kosti i lopovski primitivac, apostol Pavao. Može joj održat predavanje iz moralne teologije i kršćanske etike. Zmijetina masonska", "Imam dojam da se sada cereka u lice nama - Hrvatima koji smo je izabrali i vjerovali dugo dugo u nju!! Kako se ponizila! i ne shvaćam: zar ona misli da će je sada voljeti ti - naaaapredni lijevi, rigidne komunjare, pa smijali su joj se i smijati će joj se!!", "Na goli otok šnjom", "Kome se dodvorava, kome se ulizuje, koga sluša, kome je sluškinja???  Ona nije - naša!", "Padaju maske sada kada više nije na vlasti. Sindrom Jadranka Kosor", "Pokazala je svu svoju duhovnu bijedu i zaostalost" - to su doista izljevi najdubljeg razočaranja i šoka.

Smuculja, zmija, kurvetina - to sada brojni Hrvati katolici pišu o Kolindi. Ima li boljeg dokaza o dubokoj mržnji prema ženama u dijelu hrvatskog društva kada i bivšu predsjednicu, u koju su se zaklinjali, tako kvalificiraju? Škorino, Raspudićevo itd. lupetanje samo je površinski izraz te ženomrzačke patologije koju treba potpuno uništiti, a ne davati joj više prostora u javnosti. 

Srednji prst je u ovoj situaciji politički čin

Nadalje, mora se dekonstruirati prigovor s desnice da je Kolindin srednji prst "prostački" i "vulgaran". Nije prostački onome tko ti se nepozvan gura u maternicu reći da odjebe u tri lepe. To je potrebno.

Srednji prst u ovoj situaciji predstavlja politički čin, ali još važnije je da je demokratski zdrav i potreba. Ustavni sud nedavno je presudio, pozivajući se i na europsku praksu, da se politički akteri mogu međusobno častiti i izrazima poput "idiot", te da nije nepoželjno da demokratska i javna rasprava bude žustra.

Forsiranjem tumačenja o vulgarnosti Kolindinog srednjeg prsta se hrvatskom društvu kao norma želi nametnuti hrvatsko-katolička malograđanska doličnost, a koju slobodno demokratsko društvo samo može ugušiti.

Kolinda je prekinula veze sa svojom bazom

Kolindi se mora priznati da je jednom gestom i jednom fotografijom uspjela prekinuti svaku vezu sa svojim dosadašnjim glasačima, sa svojom bazom, koja je sada osjeća iznevjereno. Teško se sjetiti kada je netko tako efikasno napravio tako brutalan rez u hrvatskoj politici. Bivša se predsjednica, kako i oni sami to shvaćaju, figurativno popišala na glave svog glasačkog tijela, usputno još jednom pokazavši koliko je lako desne glasače prevađati žedne preko vode. Malo navijanja u dresu reprezentacije, malo antisrpstva, malo estradiranja i njima je Kolinda dok je bila predsjednica bila boginja. Sada je pak postala veleizdajnica, a od njih napravila budale.

Naravno, oni koji podsjećaju da Kolinda kao predsjednica nije učinila ništa za prava žena, već je pjevala s obiteljskim nasilnikom, fotografirala se s fotografijom fetusa i primala na Pantovčak organizatore Hoda za život itd. u pravu su što prokazuju oportunizam bivše predsjednice, ali u situaciji u kojoj se nalazimo - a to je frontalni napad s desna na žene i prava žena - svaka podrška protiv Škore i srodnih snaga je dobrodošla.

Konačno nešto korisno od Kolindinog oportunizma

>> Kolinda diže srednji prst "za žene". Sjećate se kad je pjevala sa zlostavljačem žena?

Nema sumnje ni da je Škoro meta Kolindinog srednjeg prsta jer joj se zamjerio u predsjedničkoj kampanji. Bilo bi naivno odjednom vjerovati da se Kolinda prosvijetlila, da ovaj potez nema nikakve veze s njenim karijernim kalkulacijama i međunarodnim pozicioniranjem, no njeni su motivi sporedni u odnosu na korist koju je svojim srednjim prstom proizvela.

U stilu Škorinih dosega u humorističnosti može se reći da se poklonjenom srednjem prstu protiv ženomrzaca ne gleda u… nokat?

Škorin impotentni odgovor

Škorin impotentni odgovor glasio je ovako: “To je vulgarna gesta koja je razotkrila njezino pravo lice. Ona je lažna demokršćanka. Ljudi su se odlučili za pravog i iskrenog socijaldemokrata i ljevičara.” 

>> Škoro odgovorio na Kolindin srednji prst

Škoro nije nužno u krivu, ali to ne mijenja na činjenici da je bivša predsjednica Republike Hrvatske direktno njemu pokazala srednji prst i da je on to zaslužio. Kolinda je Škori i katolibanskim fanaticima opalila potrebnu odgojnu šamarčinu. Tek kada joj više ne trebaju, dok ih je kao predsjednica manje ili više direktno podržavala, ali opet - bolje ikad nego nikad. I bolje u ovom trenutku, kada je takva gesta itekako bila potrebna. Od Kolinde ne treba ni previše očekivati nego da njen inherentni oportunizam nekad funkcionira kao ćorava koka koja ubode pravo zrno.

Državničko ponašanje znači učiniti pravu stvar neovisno o tome šteti li rejtingu

Vrijedi primijetiti da je srednji prst Škori Kolindu ipak nešto koštao u političkom smislu, izgubila je bazu, a daleko je od toga da će je lijevo-liberalni glasači prigrliti kao svoju heroinu, ali je učinila ono što je u ovoj situaciji ispravno, što i jest definicija državničkog ponašanja: učiniti pravu stvar za opći interes neovisno o šteti za vlastiti rejting i politički kapital.

To je bottom line kada se analizira Kolindin neočekivani potez. On je upečatljiv, potreban, dobro objašnjen, napravljen u pravom trenutku i predstavlja poraz za prolajferski fanatizam, kao i udarac mržnji prema ženama koja se počela u zastrašujućoj količini prolijevati u predizbornoj kampanji. 

Pobjedu treba znati prepoznati

Lijevo-liberalni dio društva treba naučiti prepoznati kada su na tacni serviran dobili za sebe koristan događaj, treba znati prepoznati i prihvatiti pobjedu. A da je Kolindin srednji prst Škori politička pobjeda u borbi za prava žena, koja su pod napadom, to bi svima trebalo biti jasno, ako ni iz čega drugog onda iz ludila koje iskazuju dojučerašnji fanovi bivše predsjednice.

Vodi se rasprava o civilizacijskim, fundamentalnim pitanjima, o tome koje su temeljne vrijednosti hrvatskog društva, a Hrvatska nikad neće biti sretna zemlja sretnih ljudi ako budemo ovako u javnosti tretirali silovane žene i žene općenito kao što to u kampanji čini desnica. Škori trebaju srednji prst pokazati svi ljudi u Hrvatskoj kojima je stalo do slobode, pravde i prava žena. Ako je među njima i Kolinda, a jest, tim bolje.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više