Kolinda: Nisam rekla da su muslimani u Hrvatskoj u strahu, izjava je izrezana

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović demantirala je izjavu iz intervjua za austrijski dnevni list Kleine Zeitung. Kako je prenio Zeitung, Grabar-Kitarović je rekla da su muslimani u Hrvatskoj u strahu.

"Naši hrvatski muslimani su u velikom strahu. Boje se za vlastitu uklopljenost u društvo i brinu da će postati segregirani te da će to izazvati pojedinci koji nam dolaze pod lažnim pretpostavkama, a zapravo kako bi promovirali radikalne ideje", stoji da je rekla predsjednica u intervjuu za Zeitung.

>> Kolinda rekla da su hrvatski muslimani u velikom strahu, muftija joj odgovorio

"Predsjednica ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su hrvatski muslimani u strahu"

Ured predsjednice oglasio se priopćenjem.

"Napominjemo da je u navedenom intervjuu predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su 'hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu'. Stav predsjednice o Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj dobro je poznat i višekratno ponovljen - Islamska zajednica u potpunosti je uključena u društvo. Upravo predsjednica često navodi kako je hrvatsko iskustvo istinskog zajedničkog života pripadnika svih vjeroispovijesti primjer kako je moguće uspostaviti istinski međuvjerski dijalog, pri čemu često ističe važnu ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakog pojedinca osobno, kao i doprinos sugrađana islamske vjere u Domovinskom ratu."

"Prilikom novinarskog kraćenja izostao je ključni dio rečenice"

"Stav predsjednice Republike u potpunosti je sukladan s priopćenjem muftije dr. Aziza ef. Hasanovića objavljenim danas. S muftijom, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, predsjednica Grabar-Kitarović održava redoviti dijalog s obzirom na njegov ugled u Hrvatskoj i međunarodno prepoznatu ulogu u poticanju međuvjerskog dijaloga. Napominjemo da je u navedenom intervjuu predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su 'hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu'. Nažalost, prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice gdje se predsjednica referira na apele iz Velike Kladuše, koji izražavaju bojazan o ugrozi stabilnosti tamošnje zajednice", stoji u priopćenju iz Ureda predsjednice.

Pročitajte više