Kolinda održala presicu, evo što je sve rekla

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL, Video: Index

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović prije nekoliko dana sazvala je tiskovnu konferenciju u prigodi četvrte obljetnice njezinog polaganja svečane prisege kao predsjednice Republike.

Ovo je druga presica koju je Kolinda sazvala u posljednje četiri godine. Prvu i jedinu u svom mandatu održala je 15. veljače 2017. godine.

Tijek događaja:

13:58 Upitana smatra li da Dnevnik Anne Frank treba ostati na popisu lektira rekla je da smatra da treba.

"Ono stvara razumijevanje prošlosti koje će nam pomoći da stvorimo ljude koji će biti lideri Hrvatske i paziti da se takvi zločini ne ponove", rekla je.

13:56 Na novinarsko pitanje je odgovorila i kako će do kraja mandata imenovati novog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

13:54 Na pitanje je li bilo prerano da pozove Vučića u Hrvatsku s obzirom na nejgove novije izjave rekla je da joj nije žao te kako je uvijek dobro pružiti ruku suradnje.

13:52 Upitana smatra li i dalje da je Za dom spremni stari hrvatski pozdrav rekla je da je počinila grešku kada je rekla da je to povijesni pozdrav i to zato jer joj je to rekao netko od njenih savjetnika i to više puta.

"Prihvaćam činjenicu koju su mi rekli hrvatski povjesničari da to nije stari hrvatski pozdrav, ali to nije poanta te izjave nego ono što sam rekla da je kompromitiran i neprihvatljiv", dodala je.

13:46 "Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska", poručila je i rekla kako i dalje vjeruje da Hrvatska može biti jedna od najrazvijenijih zemalja.

13:40 Upitana od strane novinara koju bi si ocjenu dala za svoj red, rekla je kako će ocjenu dati građani i potom dodala: "U načelu sam zadovoljna onim što sam postigla."

13:38 Rekla je kako je na svojim susretima s građanima osjetila domoljublje usmjereno u budućnost i utemeljeno na vjeri u Hrvatsku.

13:36 Poručila je i kako je na sastancima i susretima s građanima upoznala puno uspješnih inovatora, poduzetnika i sportaša te upitala kako bi tek bilo kada bismo ih oslobodili raznih nameta i administrativnih zavrzlama.

13:35 Kaže kako se njezin ured uključio u program Advent u Zagrebu kako bi što više učinili ured pristupačnim građanima.

Dodala je i kako su građani prepoznali pravobraniteljsku ulogu ureda predsjednice te kako su zaprimili preko 14.000 građana na koja su pokušali odgovoriti te čije su probleme pokušali riješiti.

13:34 Potom je navela kako sutra putuje u u Istanbul, a potom u Berlin te kako će se na sastancima zalagati za bolje uvjete za male i srednje poduzetnike.

13:33 Rekla je i kako joj je dužnost štititi nacionalne interese te kako stoga ima pravo predlagati mjere te kako se tim pravom i koristi.

13:31 "Svoj mandat posvetila sam mladima jer smatram da im što više treba otvoriti prostor u gospodarstvu i društvu. Stoga sam i osnovala vijeće mladih", rekla je.

13:30 Rekla je i kako će se i dalje zalagati za rješenje iznimno teškog problema blokiiranih građana te dodala kako je i to dio razloga zašto ljudi sele iz Hrvatske.

Potom je dodala kako već četiri godine zagovara potrebu reformu školstva.

"Od početka mandata održala sam nekoliko sastanaka s ministrima znanosti i obrazovanja te upozoravala na potrebu jačanja strukovnog obrazovanja te jačanja STEM područja", rekla je. 

13:28 "Moj prijedlog mjera populacijske politike predstavljen u lipnju 2017. u najvećoj je mjeri rezultat uočenog pri posjetama županijama. Više puta sam rekla kako se demografski nalazimo u izvanrednom stanju i ti podaci su javnosti poznati", rekla je predsjednica i dodala kako i lokalne jedinice čine puno kako bi popravili demografsku situaciju.

13:26 Rekla je i koje je demografske mjere predlagala vladi te dodala kako joj je drago da su u međuvremenu doneseni zakoni za koje smatra da će pomoći demografskoj obnovi morskih i brdskih područja.

13:24 Predsjednica je rekla i kako je vladu izvještavala o rezultatima posjeta županijama te govorila o problemima na koje je naišla, a navela je i kako je ministre poput Tolušiča ili ministrice Divjak kontaktirala kako bi riješili neke probleme.

13:20 Rekla je kako je svoj ured izmještala kako bi upoznala stvarni život Hrvatske te kako ne bi morala o životu u Hrvatskoj slušati iz duge ruke.

13:18 Kaže da je mandat, između ostaloga, posvetila i hrvatskom iseljeništvu.

"Njihovo nam je znanje i iskustvo dragocjeno", rekla je i dodala kako je nas svojim posjetima od Australije do Čilea održavala gospodarske forume zahvaljujući gospodarskom angažmanu naših iseljenika.

"Uvijek su najvažnije teme problemi stjecanja državljanstva, glasanje na izborima i očuvanje jezika", poručila je.

13:16 Poručila je kako se Hrvatska ne brani samo na granicama nego i na kriznim udaljenim žarištima rekla je i ponovila riječi jednog vojnika iz Afganistana.

"Hrvatska se brani daleko od Hrvatske. Dom se ne brani na kućnom pragu jer kada opasnost dođe do doma tada je već prekasno", citirala je Kolinda riječi hrvatskog vojnika i ratnog veterana.

13:15 "Dobro je biti članicom NATO saveza, ali za svoju smo sigurnost odgovorni mi sami. Ovu smo državu skupo platili. Razvoj oružanih snaga usko je povezan i sa gospodarstvom, a jake oružane snage sredstvo su izgradnje jakog međunarodnog položaja Hrvatske", dodala je.

Rekla je kako nikada nije olako shvaćala zadatke koji se traže od hrvatskih vojnika diljem svijeta.

"Upravo sam zbog toga tri puta posjetila misiju u Afganistanu i naše pripadnike. Ovom prigodom zahvaljujem i njihovim obiteljima kao i obiteljima svih naših vojnikinja i vojnika", rekla je.

13:13 "Dakle, temeljni je cilj Inicijative rast životnog standarda i bolji život za sve naše građane. Kao i do sada i dalje sam odlučna podupirati Hrvate u BiH u njihovom nastojanju da ostvare sva svoja prava koja im pripadaju kao konstitutivnom narodu. 

Važnim držim i rješavanje problema sa Slovenijom, ali i suradnju sa Srbijom pri čemju je posebno važno rasvijetliti isudbinu nestalih", rekla je.

Ispričala je potom što je govorila pred skupštinom UN-a i dodala kako se zalaže te kako će se zalagati za prava žena i djevojčica te kako se zalaže za borbu protiv klimatskih promjene. 

"Imala sam jedan cilj, da se glas Hrvatske čuje, prepozna i uvažava", dodala je.

13:10 Izdvojila je sastanke s kineskim predsjednikom Xijem, Donaldom Trumpom te Angelom Merkel.

"U svim sam se sastancima zalagala za hrvatske nacionalne interese", rekla je predsjednica i poručila kako je od velike važnosti Inicijativa Triju mora za koju kaže kako je njezinu važnost prepoznao i američki predsjednik Donald Trump.

13:08 Počela je konfrencija za medije. Predsjednica je rekla kako će opisati svoj rad u protekle četiri godine.

13:00 Očekuje se početak konferencije za medije.

Pročitajte više