Kolinda pisala glavnom tajniku UN-a oko odlaska u Marakeš

Foto: FAH

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović poslala je danas novo pismo glavnom tajniku UN-a u kojem piše kako neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu, javlja Nova TV.

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila se ulizivati ekstremnoj desnici u lovu na glasove uz pomoć širenja histerije oko migranata. Tako je u odgovoru neonacistu Velimiru Bujancu, koji je poslan iz njezinog Ureda, predsjednica eksplicite poručila: "Budite sigurni da neću potpisati 'Marakeški sporazum'."

Jedna verzija priča za neonacista Bujanca i njegovu publiku, druga za svjetske čelnike u UN-u

Iako se radi o sporazumu koji nije obvezujući, odnosi se samo na regularne migracije i ostavlja svakoj državi da samostalno i suvereno određuje svoju nacionalnu migracijsku politiku, predsjednica je očito odlučila zajahati na val antiimigrantskog raspoloženja koje je zavladalo dobrim dijelom hrvatske javnosti nakon prošlotjednog incidenta s migrantima na graničnom prijelazu Maljevac.

Upravo zbog toga treba podsjetiti što je o tom sporazumu predsjednica govorila krajem rujna na Općoj skupštini UN-a. Ukratko, hvalila je navedeni sporazum te ustvrdila kako isti "predstavlja prekretnicu u rješavanju globalne izbjegličke krize". O njemu govoreći u UN-u nije rekla nijednu negativnu riječ.

"Radujem se sastanku u Marakešu"

"Važan korak u pravom smjeru s ciljem učinkovitog rješavanja ovog izazova bio je uspješan završetak pregovora o Globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju, prošlog srpnja. Vjerujemo kako nas ovaj katalog ciljanih mjera i najboljih praksi može voditi u traženju najboljih rješenja na koordiniraniji način i uz bolji ishod. Radujem se našem sastanku u Marakešu u prosincu i pozdravljam sve napore Posebne predstavnice UN-a Louise Arbour", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović u svom govoru u UN-u.

"Još jedan važan instrument u rješavanju tragedije prisilnog raseljavanja jest Globalni sporazum o izbjeglicama, koji predstavlja prekretnicu u rješavanju globalne izbjegličke krize. Njegova učinkovita provedba prilika je za međunarodnu zajednicu da djeluje solidarno, kroz podjelu globalne odgovornosti i pružanjem utočišta izbjeglicama u svijetu. Izbjeglice trebaju našu pravovremenu podršku i konkretan angažman svih nas", dodala je.

Sporazum se odnosi samo na regularne migracije

Tzv. Marakeški sporazum se odnosi isključivo na regularne migracije te je nastao iz namjere međunarodne zajednice koja se našla pod do sada neviđenim pritiskom migracija da se donese jedan dokument koji bi sadržavao najbolje prakse i mjere za upravljanje regularnim migracijama i tako se smanjio migrantski pritisak koji se sastoji obično od izbjeglica (bježe od ratova i nasilja), prisilnih migranata (uzroci zbog kojih je nemoguć ostanak na jednom mjestu, kao što su klimatske promjene, nefunkcionirajuće države i sl.), te ekonomskih migranata (koji žele bolji život negdje drugdje).

Sporazum bi trebao biti prihvaćen na sastanku koji će se početkom prosinca održati u Marakešu. Proces stvaranja sporazuma trajao je pune dvije godine, a u njemu je sudjelovala i Hrvatska putem Ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte više