Kolinda podržala Penavu u borbi protiv Ustavnog suda

Foto: Ured predsjednice

IZ UREDA predsjednice priopćili su da se Kolinda Grabar-Kitarović sastala s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom.

Sastanak je održan na poziv predsjednice u njezinom uredu.

Kolinda kaže da se srpsku zajednicu nepravedno stigmatizira

"Svjesna osjetljivosti političke situacije u gradu Vukovaru, predsjednica Grabar-Kitarović smatra izuzetno važnim pružiti podršku gradonačelniku Penavi i građanima Vukovara koji već više od četvrt stoljeća trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim djelovanjem institucija. To rezultira osjećajem nepravde, posebice među Vukovarkama, Vukovarcima i hrvatskim braniteljima koji su bili na braniku domovine i podnijeli najveću žrtvu u Domovinskom ratu, ali i među pripadnicima srpske zajednice koje se nepravedno stigmatizira", poručuju iz njezinog Ureda. 

Dodaju da predsjednica Republike Hrvatske ne može komentirati odluku Ustavnog suda, ali da skreće pozornost na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji kaže kako se ta prava moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštovanja manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.

"Drži da u ovakvim uvjetima, kada se zapostavljaju temeljna ljudska prava, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za širenje posebnih prava koji moraju postati demokratski standard u Hrvatskoj koja tome teži i suglasna je da ih je loše odgađati, međutim poziva na iste kriterije koji bi u konačnici rezultirali izjavom mjerodavnih tijela da se postupci protiv osumnjičenih za ratni zločin isto tako ne mogu odgađati u nedogled. Takav stav je zdrav preduvjet za uređene odnose temeljene na povjerenju većinskog naroda i pripadnika srpske nacionalne manjine, posebice u izranjavanom Vukovaru", dodaju u priopćenju.

Kaže da Penavin stav nije nepoštovanje odluke Ustavnog suda

U priopćenju ističu da se Republika Hrvatska mora posebno brinuti o Vukovaru te kako je dužnost i obveza državnog vrha da zahtijeva rješavanje nepravde koju osjećaju stanovnici Vukovara. 

Poručuju kako je neshvatljivo da do danas nitko nije odgovarao za masakr u Borovu selu, da nitko nije riješio pitanje 30 tisuća logoraša i nestalih.

"Kako ćemo to opravdati s ustavnog, ali i moralnog aspekta", stoji u priopćenju.

Za kraj predsjednica poručuje da ne želi razdvajanje Hrvata i Srba.

''Zbog toga stav gradonačelnika Vukovara Ivana Penave ne mogu nazvati nepoštivanjem odluke Ustavnog suda, nego pozivom koji i osobno podržavam da napokon zatvorimo pitanja iz prošlosti i time pružimo iskrenu priliku budućnosti. 

Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvaćanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane. Držim da je obveza državnih institucija što prije uložiti dodatni napor i pronaći najbolja rješenja koja neće izazivati napetosti i nepovjerenje među ljudima, nego upravo suprotno“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Što je sve dovelo do ovog sastanka?

Podsjetimo, Ustavni sud je nedavno donio odluku po kojoj bi srpska manjina u Vukovaru trebala imati znatno veća prava na upotrebu jezika i pisma nacionalne manjine.

Prema istoj presudi će i dalje postojati ograničenja koja proizlaze iz "potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-ih godina 20. stoljeća".

Upravo je o toj odluci nedavno progovorio predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

On je podsjetio kako je Ustavni sud na sjednici 2. srpnja prihvatio četiri godine star zahtjev za ocjenu ustavnosti Statuta Grada Vukovara. Zahtjev je podnio saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i to u kolovozu 2015. godine.

Šeparović je obrazlažući odluku Ustavnog suda rekao da sud zabrinjava što vukovarsko Gradsko vijeće nije donijelo odluke o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine. Stoga im je Ustavni sud naredio da u listopadu postupe po vlastitom statutu i zakonu i donesu odluke te o tome obavijeste sud.

SDSS zadovoljan

Nakon presude oglasila se gradska organizacija SDSS-a Vukovar koja je pozdravila odluku. 

"Dio Odluke je potpuno na tragu onoga za što se vijećnici SDSS-a zalažu već godinama i na što ukazuju kao neophodnost i potrebu. Posebno optimističnom promatramo činjenicu da je Ustavni sud odredio imperativan rok do kojeg gradske strukture trebaju postupiti po vlastitom Statutu. A to je mjesec listopad ove godine", navode iz vukovarskog SDSS-a.

Penava se oštro usprotivio odluci Ustavnog suda

Penava se, pak, na konferenciji za medije usprotivio takvoj odluci.

Rekao je da je njegov stav, a da to govori uime svih građana Vukovara, kako situacija nije i neće biti zrela za iskorake u bilo kojem smjeru koji će značiti nadograđivanje ljudskih prava.

"Bez trenutka dvojeći i ne želeći bilo kome uskratiti bilo kakvo pravo, moram se pozvati na temeljne odredbe Ustava, božje, ljudske zakone i zdrav razum. Oni govore o tome da se prvo rješavaju ta temeljna pitanja, da prvo je na redu '91. a tek onda neka druga prava koja nisu temeljna koja se potražuju od 2016. godine", rekao je.

“Ne jer to mi ne želimo, nego naprosto jer pustiti, zaboraviti, prijeći preko ogromne nepravde iz '91. ne možemo, a nepravdu se zna kako se može ispraviti - pravednim odnosom, kaznama i osuđivanjem onih krivih. Dok se to ne dogodi nemam se potrebu ispričavati nikome tko čeka u redu. Ako stradalnici rata 28 godina strpljivo čekaju na pravdu, onda u ovoj državi, u kojoj se kunemo u rat, branitelje i Vukovar, razumijte i shvatite da svi drugi čekaju dok naši ljudi ne nađu pravdu i Vukovar ne nađe svoj mir. A naći će ga kad svi koji su bombardirali Vukovar za to budu odgovarali", rekao je Penava tada.

Ubrzo se opet oglasio Šeparović: Odluke Ustavnog suda moraju se izvršavati

Šeparović je rekao kako od lokalne vlasti u Vukovaru očekuje da provede odluku Ustavnog suda o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina kojom je određeno da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti. Dodao je da oko toga ne bi želio polemizirati s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.

"Zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina govori da je na statutima lokalne samouprave ovlast da oni odlučuju o postupnoj primjeni tih prava. Imaju dva prava koja ne mogu isključiti, a to je pravo na upotrebu jezika i pisma u javnoj komunikaciji i pravo građana na dobivanju isprava na svom jeziku. Iz zakona proizlazi da je grad taj koji određuje trenutak da to ocijene, Ustavni sud ih na to potiče", odgovorio je Šeparović na pitanje novinara u emisiji "Točka na tjedan" N1 televizije je li to pretežak zadatak za Vukovar.

Zamoljen da komentira tvrdnju vukovarskog gradonačelnika kako za to nije vrijeme i da još neće biti vrijeme, Šeparović je rekao da se odluke Ustavnog suda moraju izvršavati.

"Njih je dužna izvršavati svaka pravna i fizička osoba, to je dužnost prvenstveno gradonačelnika i Gradskog vijeća. Neću polemizirati s gradonačelnikom, mi smo svoje rekli. Imamo razumijevanja za Vukovar, jer da nemamo, odluka bi bila drugačija i prava bi se primijenila odmah i sad", poručio je Šeparović.

Na pitanje što će se dogoditi ako tako ne postupe, Šeparović je odgovorio kako je sada na vladi da to pitanje riješi, što je, dodao je, i inače dužna provoditi.

Penava razgovarao s premijerom, rekao da se boji nereda

Penava je nakon donošenja odluke razgovarao i s premijerom. Otkrio je kako mu je premijer rekao da je potrebno zadržati mir i stabilnost, a kroz komunikaciju i dijalog pokušavati riješiti pitanje uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru.

"Premijer mi je rekao da je potrebno zadržati mir i stabilnost, a kroz komunikaciju i dijalog pokušavati riješiti ove stvari”, rekao je Penava u Dnevniku Nove TV dodavši da je premijer ''otvoren, širok tip te u potpunosti razumije situaciju''.
"Znam da je u potpunosti svjestan težine problema s kojim se suočavamo svaki dan mi u gradu, a posljedično s tim i vlada'', rekao je Penava.

Naveo je da smatra da će se svatko razuman, pa tako i vlada, držati slova zakona, a i načela pravednosti i uvažiti da su ipak, sukladno Ustavu, neke stvari, poput ljudskog života i dostojanstva, puno značajnije od nekih drugih stvari. "I da prvo trebamo riješiti te nesretne okolnosti i zločine koji su počinjeni tijekom Domovinskog rata, a onda nastaviti na čistim temeljima graditi bolje društvo i državu gdje će biti prostora za svako, pa i najmanje pravo koje se tiče bilo nacionalnih manjina, bilo ikoga drugoga tko živi u ovoj državi'', rekao je Penava.

Za kraj je dodao i kako se boji da bi se zbog primjene odluke Ustavnog suda mogli ponoviti neredi poput onih 2013. godine kada su postavljene dvojezične ploče na državne institucije i to zato što, kako je rekao, kuha u većinskom narodu.

"Bojim, bojim. I to moram reći da se bojim jako'', rekao je. 

O svemu se oglasio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je izjavio u srijedu novinarima da "svi moraju provoditi odluke Ustavnog suda".

Javila se Kolinda i najavila sastanak. Stala je na Penavinu stranu, protiv Ustavnog suda

Jučer se o svemu oglasila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekavši da će primiti vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu s kojim će razgovarati o primjeni odluke.

Sastanak se održao danas, a iz priopćenja poslanog nakon sastanka jasno je da je predsjednica stala na stranu gradonačelnika Ivana Penave, odnosno da je protiv odluke Ustavnog suda.

Predsjednica je rekla kako Penavin stav nije nepoštovanje odluke Ustavnog suda, nego poziv koji i osobno podržava kako bi se napokon zatvorila pitanja iz prošlosti.

Time se oglušila na pozive predsjednika Ustavnog suda, premijera Plenkovića i ministra pravosuđa koji su jasno naglasili da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati i izvršavati.

Što je konkretno sud odlučio?

Ustavni sud je ukinuo članak 5. Statutarne odluke, i to u dijelu koji se odnosi na prava vijećnika Gradskog vijeća Grada Vukovara iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine o korištenju materijala na srpskom jeziku i ćirilici, ali tek kada to zatraže u pisanoj formi. Nakon ove odluke Ustavnog suda na usmeni zahtjev moraju se osigurati svi materijali na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu za sjednicu Gradskog vijeća te svi zapisnici sa sjednica bez ikakvih ograničenja.

Ustavni sud ukinuo je članak 6 statutarne odluke u dijelu koji se odnosi na prava građana srpske nacionalne manjine tako da im se bez ograničenja mora osigurati dostava prijepisa na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu cijelog ili dijela propisa akta ili isprave ili tiskanja obrasca, ako je taj propis, akt ili isprava donesen ili obrazac izrađen od strane vukovarskog Gradskog vijeća.

Nije prihvatljiv zahtjev kojim je propisano da se kolektivna prava srpske nacionalne manjine osiguraju kad se osiguraju drugi uvjeti, rekao je Šeparović.

Sredstva za provedbu zakona osiguravaju se u državnom proračunu Republike Hrvatske stoga se prava nacionalnih manjina na jezik i pismo ne smiju ugrožavati ni uvjetovati iznosom novca za provedbu.

U odnosu na članak 7 statutarne odluke u kojoj se osigurava odgađanje primjene odluke o pravima nacionalnih manjina, Ustavni sud odlučio je, s obzirom na povijesna događanja na tom području, da ne postoji razlog zbog kojeg bi ovu odredbu trebalo ukinuti, a takav zahtjev nije uputio ni podnositelj u svom zahtjevu, rekao je Šeparović. 

 

Pročitajte više