Kolinda se ispričala Sanaderu

Foto: Tomislav Miletic, Luka Stanzl/PIXSELL

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović ispričala se danas Ivi Sanaderu. 

Kolinda se ispričala Sanaderu

Osim bivšem premijeru koji je prošlog tjedna strpan u zatvor jer mu je Vrhovni sud dosudio šest godina zatvora u aferi Planinska dok se protiv njega vodi još niz procesa zbog kriminala i korupcije, Kolinda se ispričala i bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću te bivšem predsjedniku sabora Luki Bebiću jer nisu bili pozvani na desetu obljetnicu pristupanja Hrvatske NATO-u.

"Ured Predsjednice nije bio neposredni organizator svečanosti, niti je slao pozivnice, no prihvaća prigovor. Kao važni dionici procesa pristupanja RH NATO-u potpisnici pisma trebali su biti pozvani na spomenutu svečanost. Učinjen je propust, zbog čega Ured upućuje iskrenu ispriku", glasi u Kolindinoj isprici koju prenosi Media Servis. 

Podsjetimo, sva trojica bivših predsjednika vlade, države i sabora - Sanader, Mesić i Bebić - prošlog tjedna poslali su otvoreno pismo na adrese aktualnog državnog vrha uvrijeđeni činjenicom da nisu bili na proslavi deset godina od ulaska u NATO. 

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti. 

Pisali sadašnjem državnom vrhu: "Nadamo se da ni vi nećete pasti u zaborav ili, ne daj Bože, biti trajno ignorirani od vaših nasljednika"

"Ovih dana, krajem ožujka 2019. godine, Republika Hrvatska na svečan je način proslavila, obilježila 10. obljetnicu članstva u NATO savezu.

Kako je u medijima objavljeno, državni vrh u toj je prigodi pozvao na svečanost mnoge zaslužne pojedince i predstavnike institucija koje su sudjelovale u procesu priprema za članstvo. Ta je gesta državnog vrha za svaku pohvalu.

Hrvatska je uspješno prešla zahtjevan i dug put do članstva u najvećem svjetskom sustavu globalne sigurnosti. To je ostvareno svega 10-ak godina nakon domovinskog rata. Bez sumnje, veliki uspjeh mlade hrvatske države.

Zemlja koja je još bila u fazi osnivanja i stabiliziranja temeljnih državnih institucija, tako brzo postaje članicom svjetskog sigurnosnog sustava - NATO saveza.

Kakav veliki uspjeh Republike Hrvatske, i to, kako vidimo, bez državnog vrha. Što bi tek bilo da smo tada imali Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade RH?!

Srdačno Vam čestitamo 10. obljetnicu članstva Hrvatske u NATO savezu.

Postajemo svakim danom zrelija, ozbiljnija i stabilnija država, s demokratskim kontinuitetom.

Nadamo se da ni Vi, članovi aktualnog državnog vrha, nećete pasti makar i u privremeni zaborav ili, ne daj Bože, biti trajno ignorirani od vaših nasljednika", stoji u priopćenju koje su potpisali bivši predsjednici države, sabora i vlade Stjepan Mesić, Luka Bebić i Ivo Sanader.

Pročitajte više