Kolinda se konačno oglasila o napadu na Srbe. Opet ga nije osudila

PREDSJEDNICA Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala je intervju za HRT te je konačno komentirala nedavne napade huligana na pripadnike srpske nacionalne manjine kod Knina. Ali opet ga nije osudila. Rekla je tek da osuđuje svako nasilje.

"Kao što ste vidjeli, bila sam na puno događaja u posljednjih nekoliko dana. Naravno, novinari rade svoj posao, a ja radim svoj posao. Ja sam predsjednica Republike Hrvatske, a ne dnevno politički komentator. Moj posao, moja uloga nije hraniti nečije ideološke ili političke, pa rekla bih čak i poslovne ambicije. A ponajmanje je moja uloga produbljivati podjele u hrvatskom društvu", odgovorila je predsjednica na pitanje gdje je bila proteklih dana i zašto nije komentirala napad na Srbe.

"Istraga još nije gotova tako da ne želim komentirati pojedinosti tih incidenata"

"Uloga je predsjednice države biti čimbenik stabilnosti, odnosno brinuti o tome da institucije države funkcioniraju. U ovom slučaju institucije su reagirale odmah, vrlo učinkovito i vrlo brzo. Kad institucije ne bi reagirale, onda bi moja dužnost bila pozvati ih na to, pozvati na detaljnu istragu.

Riječ je o incidentu koji se još uvijek istražuje. Policija je poduzela sve potrebne radnje, izašli su na teren, napravili istragu, privedene su osobe, podignute su prijave protiv tih osoba, međutim istraga još traje. Ono što ste me pitali - jesam li u kontaktu s nadležnim službama - naravno da jesam. Izvješća primam, međutim istraga još nije gotova tako da ne želim komentirati pojedinosti tih incidenata."

"Osuđujem nasilje, ali nije svaki incident etnički motiviran"

"Moram reći da nasilje uvijek i svugdje osuđujem. Osuđivala sam ga i osuđujem. Ali želim isto tako vrlo jasno reći da se ne može svaki incident koji se dogodi između hrvatskih građana raznih nacionalnosti kvalificirati a priori kao etnički incident, odnosno etnički motivirano nasilje.

Neću dopustiti da se to radi u Hrvatskoj jer vrlo je neugodno i neodgovorno kad političari počnu komentirati i etiketirati te incidente zanemarujući ili stvarne činjenice koje su utvrđene službenom istragom ili uopće ne brinući o tim činjenicama. To je vrlo opasno jer to izaziva novu spiralu nasilja, netolerancije i izgreda i takvu vrstu političke neodgovornosti neću dopustiti", komentirala je napad.
 

Pročitajte više