Kolinda se sastala s Orbanom, nahvalila odnose između zemalja

Foto: Ured predsjednice

NAKON Plenkovića, i Kolinda se susrela s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Nakon susreta medijima je poslano priopćenje s Pantovčaka u kojem se hvale odnosi Hrvatske i Mađarske.

"Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je predsjednika Vlade Mađarske  Viktora Orbána, koji u Republici Hrvatskoj sudjeluje na Sastanku na vrhu država članica Srednjoeuropske inicijative.

Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako se vrlo dobri bilateralni odnosi između Hrvatske i Mađarske temelje na dugotrajnim političkim, gospodarskim i kulturnim vezama, istaknuvši kako pojedina otvorena pitanja ne bi smjela ograničavati našu suradnju. U tom smislu, izražen je interes za daljnje jačanje dobrosusjedske suradnje u mnogim područjima od zajedničkog interesa, s posebnim naglaskom na unaprjeđenje gospodarske i infrastrukturne suradnje, posebice imajući u vidu i projekte Inicijative triju mora.

"Manjine su važna poveznica"

Sugovornici su se složili kako su manjine važna poveznica između naše dvije države te je izraženo obostrano zadovoljstvo njihovim položajem. Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je potrebu izjednačavanja prava manjina u smislu davanja prava glasa predstavniku hrvatske manjine u Parlamentu Mađarske, kako je to učinila Hrvatska za nacionalne manjine u Saboru.

Predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Orbán razgovarali su i o Jugoistočnoj Europi, potvrdivši još jednom naše zajedničko nastojanje za što bržim ulaskom država kandidatkinja u EU i NATO, za one koje to žele", stoji u priopćenju iz Ureda predsjednice.

Pročitajte više