Kolumbijski pobunjenici pustili tri taoca na slobodu

Foto: EPA

MARKSISTIČKA pobunjenička skupina Nacionalna oslobodilačka vojska (ELN) iz Kolumbije oslobodila je tri člana posade civilnog helikoptera koje je držala više od tri tjedna, javlja Reuters.

Uzeli 550.000 dolara gotovine i zapalili helikopter

Pobunjenička skupina ELN zarobila je Maxwella Joya, Carlosa Quicena i Julija Diaza 11. siječnja u provinciji Norte de Santander kada su uzeli 550.000 dolara u gotovini. A helikopter koji je iznajmljen za siguran prijevoz gotovine je zapaljen.

U siječnju preuzeli odgovornost za ubojstvo 21 policijskog kadeta

Predsjednik Ivan Duque aktivirao je Interpolovu crvenu tjeralicu, koja je slična međunarodnom nalogu za uhićenje, protiv vođa ELN-a nakon bombe u automobilu koja je ubila 21 policijskog kadeta u siječnju.

Pregovori s vladom trebaju se održati na Kubi

Nekoliko glavnih vođa grupe nalazi se na Kubi zbog sudjelovanja u mirovnim pregovorima s vladom kako bi prekinuli borbe koje traju više od 50 godina. Iako je ELN u priopćenju preuzeo odgovornost za napad u Bogoti, nazivajući ga legitimnim činom rata, pregovarači tvrde kako nisu znali za napad.

Skupina je osnovana 1964. godine, a SAD i EU je smatraju terorističkom organizacijom. Vjeruje se da još uvijek drže 14 taoca. Duque stalno ponavlja kako razgovori neće započeti dok se ne oslobode svi taoci.

Kuba je već i ranije bila domaćin pregovora kolumbijske vlade s još jednom pobunjeničkom grupom Revolucionarne oružane snage Kolumbije koja je raspuštena 2017. godine kad se pretvorila u političku stranku.

Pročitajte više