Kolumbijski slikar nadahnut zlostavljanjima u Abu Ghraibu

Jedan od najpoznatijih južnoameričkih likovnih umjetnika, kolumbijski slikar i kipar Fernando Botero, izlaže u svojoj domovini 50 novih platna nadahnutih mučenjima iračkih zatvorenika u američkom zatvoru Abu Ghraib u Iraku.

Umjetnik poznat po likovima debelih, impotentnih likova, posljednjih se godina usredotočio na slikanje nasilja koje je postalo svakodnevicom u Kolumbiji, rastrganoj između narkokartela, korupcije i siromaštva.

Poticaj za novu seriju bila je duboka srdžba što se javila pri pogledu na snimke iz iračkog zatvora Abu Ghraib, prenosi BBC na španjolskom jeziku. Bio je to dubok šok zbog toga jer Amerikanci, koji žive u očito civiliziranoj zemlji, pribjegavaju barbarskoj torturi osvajača.

Botero čini razliku između kolumbijske nasilne svakodnevnice proizišle iz neznanja, neobrazovanosti i socijalne nepravde, i nasilja koje je nad domaćim stanovništvom počinila najmoćnija vojska i najveća svjetska sila.

"To je nasilje, rekao bih, još perverznije. Nasilje koje proizlazi iz znanja nastranije je od nasilja ignorancije", drži Botero, čije će slike nakon Bogote vidjeti i publika u Rimu, zatim u Njemačkoj te Ateni.

Platna se neće prodavati već će se poklanjati muzejima kao svjedočanstvo nasilja, rekao je Botero, koji drži da umjetnost ne može pokrenuti stvari ali može za budućnost ostati svjedočanstvo strahota kao što je to Picassova Guernica ili Strijeljanje 2. svibnja Francisca Goye.

(Hina) xrt ydv

Pročitajte više