Komadina: Proglasit ćemo prirodnu nepogodu za Novi Vinodolski i još tri općine

Foto: Pixsell/Nel Pavletic

PRIMORSKO-GORANSKI župan Zlatko Komadina rekao je danas da će proglasiti prirodnu nepogodu za grad Novi Vinodolski te općine Vinodolsku, Malinsku i Dobrinj, koje su u studenome pogodile bujične poplave.

Komadina je na konferenciji za novinare istaknuo da povjerenstva moraju procijeniti štetu te da zasad ne može govoriti o iznosu pomoći. Utvrdit će se kolike su štete na javnoj i prometnoj infrastrukturi, a županija bi pomogla upravo u tom dijelu, rekao je.

Nakon što je prihvaćen rebalans županijskog proračuna, dodao je, stekli su se uvjeti za realizaciju sredstava pomoći za goranske općine nakon bujičnih poplava u rujnu. Riječ je o dva milijuna kuna za šest općina i gradova koji su prijavili štete na komunalnoj i prometnoj infrastrukturi.

Uređenje stambenih jedinica za mlade obitelji

Komadina je istaknuo da je županija iz poreznih prihoda morala uskočiti specijalnim bolnicama u županiji te da je to "rezultat državnog podfinanciranja cijelog zdravstvenog sektora u cijeloj Hrvatskoj".

Radi se o 400 tisuća kuna za Thalassotherapiju Crikvenica za intervencije na opremi i objektima te 920 tisuća kuna za Thalassotherapiju Opatija za pripremu projekta nadogradnje. Pročelnica Dragica Marač rekla je da će 1.1 milijun kuna biti izdvojen za uređenje stanova za dugoročno prihvatljivi najam za mlade obitelji.

Na natječaj se javilo nekoliko lokalnih jedinica koje imaju stanove u vlasništvu pa je za njihovo uređenje osiguran novac. Mrkoplju je odobreno 300 tisuća kuna, Cresu 420 tisuća, Vrbovskom 132 tisuće, a Čabru 248 tisuća kuna. Novac će se osiguravati i dalje, a očekuje se da će u svakom ciklusu biti uređene tri do četiri stambene jedinice.

Komadina je dodao kako bi bilo dobro da država svu imovinu koju smatra neperspektivnom vlasnički preda gradovima, općinama ili županiji te da bi se tako mogle riješiti mnoge stambene socijalne liste i stanovi za kadrove u ruralnim krajevima.

Pročitajte više