Komentar Drage Pilsela: Svi protiv Mesića

IAKO formalno još nije počela, naime, govori se da će predsjednički izbori u Hrvatskoj biti 2. siječnja, predizborna kampanja se ipak odvija.

Najžešće, za sada, razvija se predizborna kampanja Jadranke Kosor, kandidatice HDZ, stranke koja će se zadovoljiti ako Kosorica dobije (u drugom krugu) nekih 30 posto glasova, koliko je ta stranka dobila na posljednjim parlamentarnim izborima.

Strategija HDZ-a je održati stranačke konvencije po županijama ali u njima se, na jako upadljiv način, više promovira predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader nego predsjednička kandidatica Kosor. Tako je bilo, primjerice, na nedavnoj konvenciji HDZ-a u Puli. U dvoranu je prvi ušao Sanader. Kosorica je umarširala tek peta. Cijeli je skup izgledao kao predizborni skup Ive Sanadera, a ne Jadranke Kosor.

Izborom Jadranke Kosor, Sanader se odlučio za politiku najmanje moguće štete jer zna da ona nema nikakve šanse da pobjedi aktualnog predsjednika Stjepana Mesića kojem se nagovještava pobjeda i osvajanje drugog predsjedničkog mandata u svim anketama.

Stjepan Mesić korača, rekli bi Hrvati, hladan kao špricer, jer je uvjeren u svoju nadmoćnu pobjedu, ali još nije jasno kojim će se temama ipak baviti u svojoj predizbornoj kampanji. A i stožer mu još nije formiran s obzirom da je postao i službeni kandidat stranaka opozicije, prvenstveno Račanova SDP-a, Tomčićeva HSS-a i HNS-a Vesne Pusić, pa će te stranke možda bitno odrediti kako će djelovati Mesićev predizborni tim.
Mesić, u svakom slučaju, ne gubi živce bez obzira na uvrede i niske udarce koje dobiva od, recimo to metaforički, sedam patuljaka koji jurišaju na njega.

Ležernost sadašnjega predsjednika ima pokriće: proveo je žustru detuđmanizaciju, humanizirao lik predsjednika Republike smanjivši si bitno ovlasti, depolitizirao je vojsku i policiju (još nisu ukroćene tajne službe), promovirao je, bez oklijevanja, duh suradnje s Haaškim tribunalom, bitno je pridonio rashlađivanju odnosa sa svijetom, posebno s
Europskom Unijom, nametnuo je govor o važnim ekonomskim temama, promovirao je poštovanje manjina i promociju kulture ljudskih prava i Hrvatsku predstavio kao poželjnog partnera što je pomoglo da Sanader napravi važan iskorak u odnosima prema službenom Beogradu.

Pošten, skroman i duhovit, Mesić uspijeva relativizirati i poneke greške (neke ipak zvučne) koje je imao kao predsjednik. On je do sada djelovao kao točka stabilnosti cijelog sustava a ta stabilnost je i dalje potrebna u fazi kada će se Hrvatska morati preoblikovati kako bi zaslužila i dobila punopravno članstvo u EU zbog čega većina građana i smatra da Mesiću valja dati i drugi mandat.

Drago Pilsel

Pročitajte više