Komentar Drage Pilsela: Tajna pozitivnog avisa

EUROPSKA komisija danas u Strasbourgu objavljuje pozitivno mišljenje o utemeljenosti hrvatskog zahtjeva za članstvom u EU. To je taj famozni avis. Tu preporuku tehničkoga tijela Europske unije moraju potvrditi na političkoj razini i zemlje članice, konsenzusom. Prva prigoda je već 17. odnosno 19. lipnja, na sastanku Europskog vijeća kada bi Hrvatska mogla dobiti status kandidata, ali i ono što je najvažnije, datum početka pregovora o punopravnom članstvu.

Situacija oko avisa, kako znamo, bila je neizvjesna do prije par tjedana. U svom trodnevnom uskrsnom broju Jutarnji list je donio izjavu britanskog državnoj tajnika, tzv. ministra za Europu u britanskoj vladi, Dennisa MacShanea (razgovor je vođen u Londonu 6. travnja) u kojem je MacShane, ako je vjerovati novinaru i uredniku Jutarnjeg lista Davoru Butkoviću, rekao da Britanija neće glasati za Hrvatsku sve dok se ne riješi slučaj Gotovina.

U izjavi za HTV koja je emitirana u ponedjeljak 19. travnja navečer nakon središnjeg TV dnevnika u sklopu MacShaneove posjete Zagrebu, Britanac se ogradio od takva pisanja Jutarnjeg lista, demantirao je Butkovića i rekao da nije izjavio to što mu je Jutarnji pripisao. Ipak, čitajući pozorno što je MacShane sve rekao Jutarnjem, jasno je da je MacShane prenio stav Vlade u Londonu da se ne vjeruje hrvatskim vlastima, pa ni našim obavještajnim službama, kada govore da ne mogu doznati gdje se nalazi Gotovina.

Odjednom, britanske su nedoumice i strašan otpor hrvatskom dobivanju avisa isparile. Dogodio se, kako se govori, izvanredni obrat.

Da vidimo, još jednom, što je to točno vlast u Londonu tražila od Hrvatske i u čemu bi se mogla sastojati tajna obrata u stajalištu Velike Britanije odnosno što se to dogodilo između Banskih dvora i ureda Haške tužiteljice koja je uvjerila Europsku komisiju, pa i MacShanea, da Hrvatska ipak čini najviše što može kako bi se Gotovina pridružio svojim kolegama u Haagu?

Bilo je rečeno da hrvatska Vlada mora javno i čvrsto demonstrirati da čini doslovno sve što može kako bi riješila slučaj odbjeglog generala, odnosno, da ga više ne štiti.

Carla del Ponte je bila uvjerena, i to s pravom, da je dio tajnih službi i vlasti ne samo štitio nego i servisirao Gotovinin bijeg. Britanci su, zbog toga, doslovno poludjeli kada Miomir Žužul, gostujući na BBC-u, nije želio odgovoriti na pitanje je li Sanaderova vlada spremna uhititi Gotovinu. I zbog toga je MacShane bio tako oštar prema Zagrebu.

Izgleda da se u pitanju najvećega hrvatskog problema - suradnje s Haaškim sudom (čitaj Gotovina) ipak nešto, i to veliko, dogodilo daleko od očiju javnosti, a što je promijenio stav Carle del Ponte i onih koji su bili spremni izglasati negativan odgovor hrvatskoj kandidaturi za ulazak u EU. Rezultati rada na tome gdje se nalazi odbjegli general Ante Gotovina vjerojatno su imali učinka.

Podsjetimo se, informacija o tome da će avis za Hrvatsku biti pozitivan, došla je nakon što su telefonski razgovarali glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte i povjerenik Europske komisije za proširenje Günter Verheugen i nakon pisanja Ožboltice Carli del Ponte.
 
Namjerno maknuta ovih dana u hladovinu, ministrica pravosuđa je, kako saznajemo iz izvora bliskih Vladi, poslala pregršt dokumenata Carli del Ponte nakon pada bivšega šefa POA, Franje Tureka, za kojeg se vjeruje da je bio jedan od onih koji je štitio Gotovinu. Potanko su opisana kretanja odbjeglog generala kao i to da je u Hrvatskoj, i to u Zagrebu, zadnji puta viđen prošlog rujna. Sanader je preuzeo odgovornost za prestanak petljanja s Gotovinom i Carli del Ponte je, drugim riječima, priznato da je bila u pravu kada je poručivala Račanovoj Vladi da nije iskrena kada je tvrdila da ništa ne znao o tome gdje se Gotovina kreće.

Dakle, u tome je tajna britanskog obrata. Promjena raspoloženja u Londonu je došla nakon nedavnog pozitivnog mišljenja Haaškoga suda o hrvatskoj suradnji. MacShane nije želio otkriti čime je Zagreb šarmirao Carlu del Ponte. Izjavio je tek (Vjesniku) da je uglavnom riječ o vrlo povjerljivim stvarima i privatnim raspravama. Izjave i suradnja s Haaškim sudom u vezi sa slučajem Gotovina su pozitivne, kazao je, dodajući da nikad nije kritizirao hrvatsku vladu kao takvu, nego one ljude koji znaju gdje je Gotovina.

Sanaderu, razumije se, slučaj Gotovina nije i neće biti zaboravljen. EU samo želi vidjeti hoće li sadašnja vlada muljati kao što je činila prethodna.

Drago Pilsel

Pročitajte više