Komentar Jovana Dragišića: Dan bez računala? Kakav dan bez računala?

SKOČITE svi u istom trenutku, ugasite svjetla, nemojte trošiti električnu energiju, budite dobri prema svom ljubimcu, kupujte fluorescentne žarulje, nemojte se kupati, reciklirajte svoje ljubimce, nemojte pušiti, vozite se na uljanu repicu, hodajte, ugasite auto, poklonite svom ljubimcu kost od tofua, vežite se za drvo, vežite se za ljubimca, ne vežite ljubimca za drvo...

Ovako uglavnom izgledaju "inicijative" koje svake godine izmisli neka organizacija zelenih, koja se pojavi, pokupi nešto novaca i nakon toga ili ode, ako inicijativa ne bude dovoljno unosna, ili nastavi, ako bude. Današnja inicijativa, dragi čitatelji koji dok ovo čitate silujete Majku Prirodu i Njen Aspekt time što držite upaljena računala, zove se "Shut down day", ilitiga "Dan bez računala".

Na stranici velike današnje inicijative, www.shutdownday.org, vidjet ćete poruku koja kaže: "Skočili u stvaran svijet, vraćamo se za xy minuta". Čovjek se osjeća potpuno glupavo kad vidi tako nešto, osjeti se bezvrijednim, skučenim u svojoj sobi, osjeti kako svaki djelić energije koje njegovo računalo troši otima komadić života našeg planeta.

Dođe mu da ode van, sjedne u auto i provoza se do nekog lijepog, grubom materijalističkom civilizacijom nedirnutog komadića prirode gdje će čovjek (po mogućnosti zajedno s ljubimcem), šetajući tom prirodom, odbaciti sve one terete moderne, dehumanizirane civilizacije i postati jedno sa svojim istinskim bićem. Usto, uštedjet će i malo energije kojom je pumpao svoje strašno računalo i rasvjetljivao svoju neprirodnu sobu.

Usput će, da dođe do te prirode, potrošiti koju litru benzina, ispustiti u atmosferu freon iz klime u svom autu, prilikom svog povezivanja s prirodom u želji za flaširanom izvorskom vodom navratiti do trgovine koja troši više svjetla od dvadesetak kućanstava, i čija klima izbacuje proporcionalnu količinu freona, ukratko, doprinijet će daleko većoj potrošnji energije i daleko većem zagađivanju od svih vas koji ste dan proveli u skučenoj, dehumaniziranoj sobi silujući Majku Prirodu svojim moćnim laptopom.

Da ne duljimo, "Dan bez računala" nije nikakav doprinos boljitku svijeta, nego je samo još jedna u nizu izmišljotina zelenih koji tipično sektaški profitiraju na strahovima modernog čovjeka. Laptop? Da, molim.  

Jovan Dragišić

>> Ostale komentare Indexovog novinara Jovana Dragišića možete pročitati na njegovom službenom blogu jovandragisic.bloger.hr

Pročitajte više