Komentar Jovana Dragišića: Ljevičarski terorizam

HOĆEŠ li žestoko nasilje, nemoj gledati nogometne navijače i ljubitelje narodne glazbe bilo gdje na svijetu, nego pogledajte urbanu, ljevičarsku, modernu, društveno svjesnu, alternativnu ekipu. Kad se njemački neonacistički nogometni navijači tuku, oni se bar nađu na praznoj poljani. Hrvatski nogometni navijači zapale vatricu na tribini. Danski skvoteri su jučer zapalili nekoliko ulica. Broj ozlijeđenih nije poznat.

Skvot se smatra nekom vrstom čegevaranskog raja na zemlji. Grupe mladih ljudi u zgradama koje su okupirali i od njih napravili prilično pristojna boravišta provode svoje dane u prijatnim razgovorima, pušenju trave, diskusijama o tome koliku moralnost može imati jedan sustav koji se zove država i je li bolje nakon revolucije provesti teror ili pustiti da stvari idu svojim tijekom(naravno, svaki od njih je jednom pročitao nekoliko redaka knjige naziva "Uvod u anarhiju" ili "Anarchy 101", pa se onda prigodno nazivaju anarhistima) i sličnim stvarima. I sve je mirno i lijepo.

Sve dok im vlasnik zgrade ne naloži da je napuste. Jer, na kraju krajeva, ta zgrada nije njihova. Samo, tada to i nema veze, jer oni smatraju da su je time što su u njoj boravili i što su je uredili do te mjere zadužili da ona bez njih ne može funkcionirati. Bez obzira na to što je ta zgrada prije toga bila napuštena zato što je vlasnik planirao za četiri godine u njoj izgraditi salon automobila, ali je čekao dok mu se ne poklope neke stvari. U većini slučajeva to prođe uz blago negodovanje skvotera. No, ponekad se dogodi Kopenhagen.

U boj, u boj dečki, iz Ungdomshuseta! Nisu oni ni sami. Dobili su pojačanje od "ljevičarskih aktivista" (ljevičarski aktivist u ovom slučaju označuje indivduu koja jednom ili dvaput godišnje ode na prosvjede protiv Georgea Busha ili globalizacije, to im je otprilike cijeli "aktivizam") i "idemo mi malo paliti tuđe vlasništvo".

To ima svoje ime. Zove se terorizam. Sama činjenica da je to urbana mlada ekipa, puna nekakvih nejasnih misli koje se iz tko zna kojeg razloga zovu idejama, ne znači da njihove akcije nisu terorističke.

Ali su iz nekog nedokučivog razloga prihvatljive. "Ne valja paliti aute, ali ovo se moglo očekivati", tako kaže jedan prolaznik u Kopenhagenu. Nije toliko loše paliti aute, koliko je loše, nezdravo i za društvo katastrofalno da se očekuje da će netko paliti aute kad ga se izbaci iz zgrade koja nije njegova.

Količina agresije koju je ispoljilo ovih nekoliko stotina "urbanih aktivista" daleko nadmašuje onu količinu agresije koja kuha u nacistoidnoj danskoj srednjoj klasi, koja nikad ne bi ni pomislila učiniti ovako nešto.

Ovo što skvoteri rade u Danskoj nije nikakvo revolucionarno, a kamoli anarhističko ponašanje. To je nezrelo bulažnjenje maminih i tatinih sinova koji stvarne nedaće modernog društva nisu iskusili, ali iz nekog razloga smatraju da trebaju doprinijeti svjetskim nedaćama, pravdajući to nekakvom imaginarnom borbom za neki imaginarni cilj. Poput fašista.

Jovan Dragišić
Foto:AFP

Ostale komentare Indexovog novinara Jovana Dragišića možete pročitati na njegovom službenom blogu jovandragisic.bloger.hr

Pročitajte više