Komisija zabrinuta: Kvaliteta službenih statistika u Grčkoj je dvojbena

Foto: FAH

TOČNI i pouzdani financijski podaci od ključne su važnosti za dobro donošenje ekonomskih odluka. Međutim, nedavne izjave u medijima dovode u pitanje kvalitetu i pouzdanost službenih statistika u Grčkoj. Iako Komisija načelno ne komentira pojedinačne nacionalne pravne postupke, izrazila je zabrinutost zbog tih izjava s obzirom na to da dovode u pitanje i valjanost financijskih podataka na kojima se temelji program potpore stabilnosti za Grčku, javlja Predstavništvo Komisije u Zagrebu.

Komisija sad poziva grčke vlasti da reagiraju i ospore neosnovane tvrdnje da se podacima manipuliralo od 2010. do 2015. i od njih zaštite ELSTAT (grčki zavod za statistiku) i njegovo osoblje.

Osim toga, traži od grčkih vlasti da podupru i zaštite kvalitetu grčkih statistika te neovisnost grčkog statističkog sustava u skladu s odredbama iz grčkog zakonodavstva u području statistike i iz „Obveze povjerenja u statistiku” iz 2012. 

Pismo koje su potpisali potpredsjednik Dombrovskis, povjerenik Moscovici i povjerenica Thyssen poslano je grčkom ministru financija Euclidu Tsakalotosu.

Pročitajte više