Komora BiH otvorit će predstavništvo u Hrvatskoj

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine utemeljila je u utorak posebni odjel za Hrvatsku a predsjednik ove organizacije Milan Lovrić istodobno je najavio da će do polovice ove godine biti otvoreno i njeno predstavništvo u Zagrebu.

Predstavništvo Vanjskotrgovinske komore BiH u Hrvatskoj bit će prvo takve vrste a nakon toga slijedi otvaranje predstavništava u Srbiji i Crnoj Gori te Austriji i Njemačkoj.

Odabir Hrvatske kao prve zemlje u kojoj će Vanjskotrgovinska komora BiH otvoriti svoje predstavništvo rezultat je visine ukupne trgovinske razmjene između dviju zemalja, koja već godinama bilježi stalni rast kao i procjene mogućnosti daljnjeg širenja poslovnih aktivnosti.

Lovrić je podsjetio da je prošle godine iz Hrvatske u BiH uvezeno robe u vrijednosti od 1,12 milijardi eura dok su tvrtke iz BiH istodobno u Hrvatsku izvezle robe u vrijednosti od 315 milijuna eura.

Pokrivenost bosanskohercegovačkog uvoza izvozom u Hrvatsku u ovom je trenutku oko 28 posto no trajni je cilj gospodarstvenika iz te zemlje promijeniti ovaj omjer.

Odjel za međunarodne gospodarske odnose Vanjskotrgovinske komore BiH proveo je istraživanje koje je pokazalo da je najveći postotak gospodarstvenika - njih 36 posto - zainteresirano prije svega za poslovanje s Hrvatskom.

Oko 32 posto ocijenilo je da je najprosperitetnije vanjsko tržište ono u Srbiji i Crnoj Gori, 31 posto je zainteresirano za poslovanje u Njemačkoj a 18 posto s Austrijom.

(Hina) xrm ybs

Pročitajte više