Komora fizioterapeutima ne želi dati licence. Ministarstvo: Krajnji rok je 20. rujna

Foto: shutterstock

FIZIOTERAPEUTI iz svih krajeva Hrvatske muku muče s dobivanjem licence od svoje krovne organizacije. Iako su već jednom završili stažiranje nakon srednjoškolskog obrazovanja, iz Hrvatske komore fizioterapeuta od njih traže ponovno isto nakon završetka fakulteta. 

Nekoliko fizioterapeuta požalilo nam se na ovaj problem s kojim se prema njihovim saznanjima bori oko 300 kolega. Oni su, pričaju nam, završili srednju školu za fizioterapeutskog tehničara, odradili pripravništvo te položili stručni ispit pred Ministarstvom. Nakon toga su uložili u vlastito obrazovanje, upisali fakultet i završili studij za fizioterapiju.

Komora im je, kažu, nakon toga trebala izdati licencu za prvostupnika te ih upisati u registar. No oni od svojih članova traže ponovno obavljanje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita pred Ministarstvom. Do tada, bez obzira na znanje i titulu, zakinuti su za veći koeficijent i plaću.

Fizioterapeutkinja: Komori nitko ne može stati na kraj

Nakon što je ove godine završila studij u Zagrebu i zatražila promjenu licence, uslijedio je hladan tuš i odbijenica od komore, priča nam fizioterapeutkinja koja je zbog straha od reakcije krovne organizacije odlučila ostati anonimna. 

„Dobila sam da je zahtjev neosnovan te su od mene tražili pristupanje ponovnom pripravničkom stažu i polaganje ispita za prvostupnika fizioterapije. Znači da bih ja trebala dati otkaz na trenutnom radnom mjestu, javiti se na burzu rada i čekati na pripravnički koji se čeka godinama”, ispričala je fizioterapeutkinja za Index koja kaže kako se za pomoć obratila resornom ministarstvu. 

„Rekli su mi da ne mogu pristupiti polaganju stručnog ispita jer to već imam položeno. Naša agonija i dalje traje, a komori nitko ne može stati na kraj. U susjednim državama je apsolutno druga priča, tamo je naša struka na većem nivou”, rekla je fizioterapeutkinja koja je član komore od 2015. godine.

"Svaki mjesec sam zbog licence zakinuta za nekoliko stotina eura"

Naša druga sugovornica zaposlena je kao pomoćni terapeut u Sloveniji jer su joj tamo, kako kaže, odbili priznati kvalifikaciju zbog hrvatske komore koja joj ne želi izdati licencu za prvostupnika. Tri godine se borila s komorom i institucijama u Sloveniji zbog kojih je uzela i odvjetnicu te potrošila nekoliko stotina eura na papire koji joj, kažu, nisu pomogli. 

„I trenutačno sam tu gdje jesam. Potražila sam pomoć od Ministarstva i nadam se da ću se uskoro upisati u registar i dobiti licencu kako bi mi se priznala škola u državi u kojoj radim već trinaest godina. U međuvremenu sam se nastavila educirati i plaćati edukacije iako sam svaki mjesec zbog licence zakinuta za nekoliko stotina eura”, ispričala je ona te dodala kako je razočarana u sustav. 

„To utječe na kvalitetu mog života, da ne govorim koliko to sve utječe na moju psihu. Tri godine studiranja u Hrvatskoj i tri godine borbe sa sustavom da mi tu istu školu priznaju. I sada čekam rasplet događaja.

Ako ne uspijem dobiti licencu u Hrvatskoj, morat ću ponovno stažirati u Sloveniji, ako mi dozvole, moram polagati kod njih stručni ispit koji sam već uredno zakonski obavila u Hrvatskoj što sve opet zahtijeva puno muke, učenja zakona, a i novaca.”

"Oduzeli su nam mogućnost zapošljavanja"

Na razne načine pokušali su zakonski doći do licence. No komora je ne želi izdati. Mnogi su krenuli u pravnu bitku koja će ih, kažu, novčano koštati više nego imaju. No ne odustaju, pomoć su tražili i kod resornog ministarstva. A sve se manje nadaju da će napokon raditi ono za što su se školovali. 

„Oduzeli su nam mogućnost zapošljavanja, oduzeli su nam naše školovanje i obrazovanje. Mi i dalje ne možemo raditi ono za što smo se školovali, ono što smo itekako skupo platili, mi i dalje nemamo svoj kruh u rukama i, ono najgore, mi i dalje ne možemo biti ono što jesmo - prvostupnici fizioterapije”, rekla je sugovornica te dodala kako su očiti razlozi zbog čega mladi odlaze iz Hrvatske.

Komora licencu naplaćivala 300 eura. Sud ukinuo nezakonitu odluku

Iz Hrvatske komore fizioterapeuta do objave teksta nisu se očitovali na naš upit o problemima njihovih članova. Zanimalo nas je zbog čega traže od fizioterapeuta da dva puta stažiraju i pritom im plaćaju licencu u iznosu od 66 eura. 

No prije svih peripetija oko staža i stručnog ispita, Komora je provodila puno jednostavniju proceduru za dobivanje licence. Kako nam sugovornici pričaju, procedura je išla po principu plaćanja u iznosu oko 300 eura za ispit koji su polagali kako bi ostvarili priliku za zaposlenje kao prvostupnici. 

Potvrdio je to i Visoki upravni sud koji je odluku komore za plaćanje ispita ukinuo krajem siječnja ove godine. Predsjednica HKF-a Mirjana Grubišić nije odgovorila na naše pitanje je li komora trebala vratiti novac svim fizioterapeutima koji su plaćali nezakonit postupak. 

Komora: Fizioterapeutski tehničar se ne može smatrati fizioterapeutom

Iako do sada nisu odgovorili na upit Indexa, na njihovim stranicama objavili su otvoreno pismo upućeno liječnici i saborskoj zastupnici Andreji Marić koja se već neko vrijeme zalaže za rješenje problema kojim je fizioterapeutima ograničeno ustavno pravo na rad. 

Iz HKF-a osvrnuli su se na medijsko obraćanje zastupnice Marić za N1 televiziju zbog kojeg su je optužili da vrši politički pritisak na Ministarstvo zdravstva i Hrvatsku komoru fizioterapeuta tako da ih potiče na nezakonito izdavanje licenci. 

Prema navodima u otvorenom pismu, iz komore kažu kako se oni koji su završili srednju školu za fizioterapeutskog tehničara ne mogu smatrati fizioterapeutima. „Sud, stoga, naglašava da se nižom razinom obrazovanja od stupnja prvostupnika ne može steći temeljno obrazovanje za fizioterapeuta, pa se fizioterapeutski tehničari ne mogu smatrati fizioterapeutima.“

Foto: Goran Stanzi/PIXSELL
Mirjana Grubišić, predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta

U otvorenom pismu predložili su rješenje problema. 

„Prijedlog Komore Ministarstvu zdravstva je (...) ukidanje pripravničkog staža za fizioterapeutske tehničare, jer oni rade po uputi i nadzoru fizioterapeuta, pa su stoga pripravnički staž i ispit nepotrebni. 

U prijelaznom razdoblju predlažemo da se svim prvostupnicima fizioterapije, koji su završili pripravnički staž za fizioterapeutske tehničare, prizna isti staž s tim da imaju obvezu polaganja stručnog ispita za prvostupnika fizioterapije ispred ispitnog Povjerenstva Ministarstva zdravstva”, stoji na službenoj web-stranici HKF-a. 

Ministarstvo izdalo rok komori za izdavanje licenci 

Iako komora traži od prvostupnika fizioterapije da drugi put odrađuju pripravnički staž, iz Ministarstva zdravstva su potvrdili kako je još od 2011. godine prema Pravilniku isti staž, ali i stručni ispit za obje razine obrazovanja. 

Što prema resornom ministarstvu, koje je komori nadzorno tijelo, znači da se ne može zakonski odrađivati dva puta isti pripravnički staž. Onima koji su se javili Ministarstvu kažu da su izdali potvrdu kao javnu ispravu kako bi im komora izdala odobrenje za samostalni rad temeljem odrađenog staža i položenog ispita u Ministarstvu na nižoj razini. 

„Komora ne primjenjuje Pravilnik niti postupa po mjerama i uputama Ministarstva koje nadzire provedbu javne ovlasti izdavanja odobrenja za samostalan rad nad Komorom”, priopćili su iz Ministarstva te dodali kako su zbog toga komori dali krajnji rok nakon kojeg će uslijediti prisilno izvršenje. 

„Ministarstvo je donijelo rješenja temeljem upravnog nadzora, kojima su Komori određene mjere o izdavanju odobrenja za samostalan rad i upis u Registar Komore prvostupnicima fizioterapije, koja su u fazi izvršenja i sudske naplate novčane kazne.

Ministarstvo je rješenjima o izvršenju u javnom interesu još dalo krajnji rok Komori da do 20. rujna 2023. izda odobrenja svim prvostupnicima fizioterapije, a nakon toga će se provesti propisani postupak prisilnog izvršenja.”

Zastupnica Marić: Dogovoren je postupak 

Podršku fizioterapeutima pružila je liječnica i saborska zastupnica Andreja Marić koja je o ovom problemu govorila u saboru, razgovarala s predsjednicom komore i Ministarstvom. Marić kaže kako je na sastancima s pravnicom Ministarstva Gordanom Mustač i državnom tajnicom Marijom Bubaš dogovoreno na koji će se način zakonito pomoći fizioterapeutima.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andreja Marić, saborska zastupnica

„Svi koji su dobili odbijenicu Komore, i nemaju Potvrdu Ministarstva da su obavili pripravnički staž i položili stručni ispit, šalju dva maila na Ministarstvo zdravstva. U jednom mailu zatraže Potvrdu, a u drugom napišu da su dobili odbijenicu iz Komore te da im je potrebna licenca. Oni koji imaju Potvrdu, šalju samo drugi e-mail. Daljnje korake poduzet će Ministarstvo kako su zamislili - po pravu nadzora (što je sve, kako kaže pravnica gđa Mustač, po zakonskim odredbama).

Oni koji još nisu zatražili licencu od Komore neka prvo pribave Potvrdu od Ministarstva, potom se obrate Komori i zatraže licencu, pa ako je napokon dobiju, odlično, a ako ne, onda šalju ponovni mail Ministarstvu da su odbijeni od Komore i da im treba izdati licencu”, objasnila je zastupnica Marić. 

Pročitajte više