Kompanija Airbus u trećem kvartalu ima znatno veću dobit i prihode

Foto: EPA

Europski proizvođač zrakoplova Airbus treći je kvartal zaključio s dvoznamenkastim rastom prihoda i dobiti, uz podršku poslovanja s putničkim zrakoplovima koje je nadoknadilo visoke troškove za nove satelite, pokazuje poslovno izvješće.

Prihodi su mu u trećem tromjesečju porasli za 12 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dosegnuvši gotovo 14.9 milijardi eura.

Prilagođena dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosila je nešto više od milijardu eura, što je za 21 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. U istom je postotku porasla i neto dobit, dosegnuvši 806 milijuna eura.

Uteg poslovanju bio je pak obrambeni i svemirski dio poslovanja

Podršku rezultatima pružilo je poslovanje s putničkim zrakoplovima, s ostvarenim kvartalnim prihodom za petinu većim u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. 

Uteg poslovanju bio je pak obrambeni i svemirski dio poslovanja, koji je kvartal zaključio s gubitkom zbog dodatnih troškova za razvoj satelita i prihodima manjim za dva posto.

Dio poslovanja s helikopterima imao je prihode za 17 posto niže nego lani, ali je završio tromjesečje u plusu, pokazuje poslovno izvješće.

Uprava Airbusa nastoji držati korak sa sve snažnijom potražnjom za zrakoplovima na duge relacije

Izvršni direktor Guillaume Faury vjeruje da bi tvrtka ove godine trebala ostvariti prilagođeni EBIT od oko šest milijardi eura. Naznačio je i da će ustrajati na planovima o isporuci 720 komercijalnih zrakoplova.

Uprava Airbusa nastoji držati korak sa sve snažnijom potražnjom za zrakoplovima na duge relacije. Sada očekuju da će do 2026. mjesečno proizvoditi 10 širokotrupnih mlažnjaka tipa A350. Do sada prognozirali su da će krajem 2025. proizvoditi devet mjesečno.

Proizvodnja traženih zrakoplova za srednje udaljenosti iz skupine A320neo nastavit će rasti i trebala bi do 2026. godine doseći mjesečnu brojku od 75 zrakoplova, objavila je kompanija.

Pročitajte više