Komšić o uhićenju Ganića: Srbija se siledžijski odnosi prema BiH

NEKADAŠNJEG člana ratnog predsjedništva BiH Ejupa Ganića priveli su danas oko 14 sati na londonskom aerodromu Heathrow kada je namjeravao napustiti Veliku Britaniju. Ganića su zadržali na osnovi zahtjeva za izručenje iz Srbije, a kako javljaju britanski mediji, bivši član Predsjedništva BiH danas je priveden pred suca u Westminsteru.

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak potvrdio je za BHT 1 da je Ejupu Ganiću određen pritvor u Londonu do 29. ožujka.

Kako su kazali iz britanskog Foreign Officea, sud će donijeti odluku o izručenju nakon što dobiju svu dokumentaciju kojom Srbija pravda zahtjev za izručenje.

Naime, MUP Srbije raspisao je početkom 2009. prema nalogu istražnog suca tjeralice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u svibnju 1992.

Unazađeni odnosi

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da uhićenje ratnog člana Predsjedništva BiH ima političku pozadinu kojom se pokazuje "siledžijski odnos Srbije prema BiH".  "Taman kada smo se potrudili popraviti odnose s Beogradom i progutati mnoge gorke pilule na tom putu, onda Beograd učini takav potez da se odnosi vrate daleko unazad", komentirao je Komšić za Federalnu televiziju.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kazao je kako je predmet "Dobrovoljačka ulica" u nadležnosti BiH te da Srbija nema nikakve veze s tim predmetom.

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak nije upoznat s detaljima uhićenja i misli kako se ovakvo što nije moglo dogoditi zbog Sporazuma o međusobnom izvršavanju odluka u kaznenim stvarima između BiH i Srbije. Prema njemu, Ejup Ganić ne bi trebao biti izveden pred pravosudna tijela nigdje drugdje osim u BiH.

No, iz Ministarstva pravosuđa Srbije već je najavljeno kako će odmah ujutro u Britaniju uputiti molbu za Ganićevo izručenje.

Ganić je u petak također bio zadržan na aerodromu u Londonu kada je ulazio u Veliku Britaniju, no ubrzo je pušten. Tada je demantirao da je zadržan po Interpolovoj tjeralici iz Srbije, navodeći kako je na aerodromu čekao prtljagu.

Pročitajte više