Konačno odgovor na pitanje: Koliko će milijuna eura Hrvatska dati Hypo banci i Astaldiju?

U MINISTARSTVU financija danas će se održati brifing o nagodbi između Republike Hrvatske i tvrtki Hypo banke i Astaldija. Nakon brifinga bi ministar financija Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade Damir Polančec i zamjenik glavnog državnog odvjetnika Boris Koketi trebali medijima odgovoriti na pitanje: koliko će hrvatske porezne obveznike koštati prijevare koju su prokazali inozemni arbitražni sudovi?

Hypo Group Alpe Adria 2003. godine tužila je hrvatsku Državnu agenciju za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka koja je lažno prikazala stanje Slavonske banke. Arbitražni sud u Londonu odlučio je da je Hrvatska zbog toga dužna austrijskoj banci 40 milijuna eura odštete. Sud u Beču je prošle godine presudio u korist Astaldija koji je tužio Hrvatsku zbog nevaljanih ugovora za izgradnju autoceste Zagreb-Goričan iz 1999. godine. Hrvatska je prema toj presudi dužna obeštetiti Astaldi s oko  64 milijuna eura.

Kako je ranije najavio ministar Šuker, ove su se kompanije odlučile nagoditi s Hrvatskom i možda oprostiti dio kamata, čime bi Hrvatska mogla ublažiti štetu za do 30 milijuna eura.

A.B.
Foto: Index

Pročitajte više