Konačno otkriveno tko je Iranka čija je fotografija obišla cijeli svijet

Foto: Twitter/Armin Navabi
 
DJEVOJKA čija je slika postala simbol prosvjeda u Iranu protiv islamističkog režima konačno je identificirana: radi se o 31-godišnjoj Vidi Movahed , majci 19-mjesečnog djeteta.
 
>>Ova fotografija govori više o pobuni u Iranu od milijun riječi
 
Njen je identitet otkrio danas na Twitteru Armin Navabi, iranski aktivist i osnivač poznate stranice Atheist Republic, koji je 2. siječnja i objavio sliku koja je obišla svijet. Na toj je fotografiji, podsjetimo, Vida u trenutku kad se na početku višednevnih prosvjeda u Teheranu popela na platformu skinula svoj hidžab, svezala ga na štap i prkosno njime mahala kao zastavom. 
 
 
Navabi je kasnije na Twitteru izvijestio da je žena uhićena i pritvorena. “Mjesto gdje je stajala u Teheranu sada je prekriveno cvijećem”, dodao je. Uskoro nakon toga, više od tri tjedna kasnije, još uvijek se ne zna gdje je Vida Movahedi što će se s njom dogoditi. 
 
 
Iranska aktivistkinja: 5 prosvjednika već ubijeno u iranskim zatvorima 
 
Iranska aktivistkinja za ženska prava, Darija Safai, upozorila je prije nekoliko dana na opasnost koja prijeti Vidi, budući da je, kako tvrdi, “u posljednjih nekoliko tjedana barem pet ljudi ubijeno u iranskim zatvorima”. Safai je svoju objavu na Twitteru popratila heštegom WhereIsShe (Gdje je ona), kojim brojni korisnici društvenih mreža nastoje svratiti pozornost na nepoznatu sudbinu iranske prosvjednice.
 
 
 
Istaknuta iranska odvjetnica za ljudska prava, Nasrin Sotudeh, na svom je Facebooku prije četiri dana napisala da je Movahed uhićena, puštena i potom ponovo uhićena. Kako je za AFP objasnila Sotudeh, iako je zakonski predviđena kazna za skidanje hidžaba od globe do 2 mjeseca zatvora, iranska “moralna policija” često ide mnogo dalje od toga u kažnjavanju “nemoralnih” žena. “Prije nego im uopće sude pravne institucije, žene se vodi u postaju "ćudoredne policije" zvane Gašt-e-Eršad, gdje mogu biti pretučene. Je li slučaj za njih otvoren, nije bitno. Ilegalna kazna koju moraju podnijeti uvijek je bila mnogo teža od one predviđene zakonom.”
 
O nestaloj prosvjednici oglasio se i Amnesty International, koji je pozvao iransku vladu da “momentalno i bezuvjetno” pusti na slobodu ženu koja je uhićena samo zato što je “mirno prosvjedovala protiv zakonsku prisile nošenja hidžaba”.   

 

Pročitajte više