Konačno riješena tajna urana

URAN znanstvenike intrigira još otkako je kraj njega 1986. godine proletio Voyager 2 i otkrio da njegovo magnetno polje ruši sve dotadašnje spoznaje o planetima.

Dokazi sa Zemlje, Jupitera i Saturna govore da bi se magnetna polja planeta trebala ponašati kao magneti, sa sjevernim i južnim polom koji se nalaze približno uz os vrtnje. No Uran se, kao i Neptun, ponašaju potpuno drukčije.

Njihova su magnetna polja okrenuta (linija sjever-jug smještena je na pola puta do ekvatora ili još bliže), a osim toga svaki ima dva sjeverna i dva južna pola, kao da su polje stvorila dva magneta.

Najnovija studija objavljena u časopisu British journal of Nature, pokazuje da su strukture Urana i Neptuna potpuno različite od onoga što se mislilo o ta dva daleka, hladna planeta.

Magnetno polje planeta nastaje kao dinamo: ispod površine nalazi se tekućina koja provodi struju i koju pokreće izvor energije. U slučaju Zemlje, čvrsta unutarnja jezgra uronjena je u žitko metalno središte, koje pokreću Zemljina rotacija i konvekcijske struje, koji prenose toplinu iz središta prema površini.

Na Jupiteru i Saturnu, takozvanim "plinskim divovima", magnetno polje izlazi iz debelog sloja ispodpovršinskog vodika, koji pod velikim pritiskom postaje mješavina protona i elektrona i kreće se oko male čvrste jezgre.

Neptun i Uran se od Jupitera i Saturna razlikuju po unutarnjoj strukturi. Premda su i Neptun i Uran plinoviti divovi, oni možda imaju samo tanak sloj metalne konvektivne tekućine. Ta činjenica znatno utječe na magnetno polje ograničavajući ga na tanku "ovojnicu" ispod plinovite vodikove površine. Zbog te je pojave možda polje nagnuto u odnosu na rotacijsku os i možda uzrokuje "četveropolni" efekt.

Znanstvenici s Harvarda izradili su kompjutorski model unutrašnjosti Urana, koji vjerno oponaša čudno magnetno polje što ga je otkrio Voyager 2.

Ističu, međutim, da se pouzdani dokazi mogu dobiti samo odlaskom na Uran ili Neptun, što zasad nije u planu.



(Hina) xbcav ydgk

Pročitajte više