Konferencija za novinare ministra Primorca

IDUĆE godine očekuje se potpisivanje ugovora sa Svjetskom bankom o zajmu od 85 milijuna dolara za reformu osnovnog i srednjeg te dijela visokog školstva, izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac na današnjoj konferenciji za novinare, govoreći o planovima za iduću godinu.

Kad se uzmu u obzir taj i drugi zajmovi, porast u proračunu za obrazovanje u 2005. nije 4,3 negoć 10 posto, izjavio je ministar, dodavši kako će se sljedeće godine osjetiti boljitak i u izobrazbi nastavnika te da se u rujnu očekuje prvi naraštaj srednjoškolaca koji su položili državnu maturu.

"Ustrajat ću i na novom zakonu o udžbenicima kako bi se 2006. dobili udžbenici nove generacije na koje ćemo biti ponosni", rekao je, zauzevši se za rasterećenje i smanjenje nepotrebnih podataka u udžbenicima.

U postupku su i državni pedagoški standard, pravilnik o utvrđivanju psihofizičkog stanja djeteta, a za projekt za darovite učenike izdvojena su tri milijuna kuna za 2005.

Sutra će početi i razgovori o financiranju projekta izgradnje novoga studentskog centra u Zagrebu, jer nedostaje oko sedam tisuća studentskih postelja. U tijeku su i pripreme za osnivanje veleučilišta u Kninu i Vukovaru.

"Bez vizije nije jednostavno ni novac trošiti", rekao je ministar, poručivši kako se ubuduće "neće povisivati plaće u javnom sektoru a da u to ne bude uključena i prosvjeta".

Rekao je i kako je dodijeljeno 126 stipendija za poslijediplomske studije u inozemstvu, istaknuvši kako provedba Bolonjskoga procesa dobro napreduje.

U ovoj godini dobili smo 490 znanstvenih novaka, novoregistrirana su 264, a u viša zvanja promaknuto ih je 1229.

Govoreći o domaćim stručnjacima u inozemstvu, Primorac je napomenuo kako u idućoj godini rektori mogu zaposliti po tri znanstvenika povratnika, koji imaju potrebne preporuke, znanje i kontakte.

Foto: FAH

Pročitajte više