KONGO ISTRAŽUJE ŠTO JE UZROK ZRAKOPLOVNE NESREĆE

Kongoanska vojska istražuje u subotu zašto su se vrata zrakoplova Iljušin 76 otvorila usred leta između Kinšase i Lubumbašija, zbog čega je velik broj putnika isisan iz zrakoplova i stradao.

Ministar informiranja Kikakya Bin Karubi je kazao da je obaviješten o sedam smrtnih slučajeva, dok zrakoplovni dužnosnici, diplomati i preživjeli tvrde da je u nesreći stradalo preko stotinu vojnika i članova njihovih obitelji.

"Zračne snage i vojska istražuju u čemu je bio problem. Želimo otkriti radi li se o ljudskoj grešci ili mehaničkom problemu", kazao je Karubi.

Kako je rekao, nema podataka o tome koliko je točno ljudi bilo u zrakoplovu ruske proizvodnje, koji je prevozio vojnike iz Kinšase u Lubumbaši. Dodao je, međutim, da će se "službena brojka (poginulih) promijeniti već danas", nakon što bude provedena istraga.

U petak nakon nesreće vojni izvori u Kinšasi rekli su da se 160 putnika smatra nestalim.

Prema istom izvoru, nesreća se zbila na pola puta dok je vojni čarter nadlijetao na oko 2.200 metara pokrajinu Kasaia, a među putnicima su bili pripadnici policije za brze intervencije i članovi njihovih obitelji.

Pročitajte više