Kongres odobrio Bushu 350 milijardi dolara smanjenja poreza

AMERIČKI Kongres prihvatio je u petak zakon o smanjenju poreza od 350 milijardi dolara označivši time političku pobjedu predsjednika Busha koji tom mjerom želi potaknuti usporeno američko gospodarstvo.

Američki Senat je s 51-50 prihvatio zakon, a u podijeljenom Domu prevagnuo je glas potpredsjednika Dicka Cheneya. Nešto iza ponoći i Zastupnički dom Kongresa prihvatio je zakon koji sada treba potpisati predsjednik George W. Bush.

Očekuje se da će Bush potpisati zakon iako mu on daje smanjenje više od dvostruko manje od 726 milijardi do 2013. koliko je on tražio, ali uključuje smanjenje poreza na dividende na kojem je ustrajao.

Zakon privremeno ukida neke poreze na dividende, smanjuje porezne stope, povećava olakšice za djecu i osigurava 20 milijardi dolara za američke savezne države.

Premda su mnoge zakonske odredbe predviđene da traju samo određeno vrijeme, republikanci se nadaju da će uspjeti očuvati zakon i kasnije čime bi ukupna vrijednost poreznih smanjenja mogla porasti za stotine milijardi dolara.

Smatra se da je Bush, unatoč protivljenju demokrata i nekih republikanaca te uvjerenju javnosti da smanjenje poreza nije najbolji put oživljavanja ekonomije, uspio progurati svoj porezni paket zahvaljući popularnosti koju je zadobio u borbi protiv terorizma i pobjedom u ratu u Iraku.

Donošenje zakona o smanjenju poreza osobna je pobjeda predsjednika Busha kojem je smanjenje poreza temeljni kamen ekonomske politike. Smanjenjem poreza, a ovo je treće u 2,5 godine njegova mandata, on drži da će porasti ulaganja, a time i otvaranje novih radnih mjesta, što će sve dati poticaj usporenoj američkoj ekonomiji.

"Ovo je velika pobjeda za američki narod", rekao je čelnik republikanske većine u Senatu Bill Frist. "Odlična je stvar što se ona svodi na veću sigurnost zaposlenja za ljude".

Kritičari Bushove njegove ekonomske politike, posebice demokrati, kažu da smanjenje poreza koristi uglavnom bogatima, kratkoročno osigurava malen poticaj gospodarstvu i povećava američki proračunski manjak koji bi u 2003. mogao dosegnuti rekordnih 400 milijardi dolara.

"Ovo je politika duga, manjka i propadanja", rekao je demokratski senator Kent Conrad.

Američki ekonomski analitičari smatraju da će smanjenje poreza donijeti dodatnih 0,5 posto rasta bruto domaćeg proizvoda američkom gospodarstvu u 2003., koje bi prema predviđanjima u ovoj godini trebalo porasti za 2,5 posto.

Bush očekuje da će njegova inicijativa donijeti 700 tisuća novih radnih mjesta tijekom četiri godine i tako olakšati problem nezaposlenosti koja je sada 6 posto.

(Hina) sl sv

Pročitajte više