Kontić: "Pakira" li netko Norcu?

POTPREDSJEDNIK Hrvatske socijalnoliberalne stranke (HSLS) Joško Kontić danas je u Gospiću, ustvrdivši da je tzv. ´Dasovićevu kasetu´ sudu kao dokaz dostavila Protuobavještajna agencija (POA), iako je riječ o krivotvorini, zapitao "pakira" li netko Mirku Norcu u suđenju za ratne zločine na Županijskom sudu u Rijeci.

Kontić je na konferenciji za novinstvo u Gospiću kazao kako je ta kaseta, na kojoj se nalazi snimljen razgovor iz 1991. tadašnjeg načelnika Policijske uprave Gospić Ivana Dasovića i tadašnjeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova Smiljana Reljića, preslušana u glavnoj raspravi unatoč protivljenju odvjetnika optuženih. U tom razgovoru, kazao je Kontić, optužuje se Mirko Norac za naređivanje i izvršenje likvidacija.

Nakon što je sutkinja Ika Šarić predočila nalaz stručnog vještačenja, jasno je da je dojučerašnji krunski dokaz izgubio na vjerodostojnosti, nastavio je Kontić podsjetivši kako je vještačenjem utvrđeno da se ne mogu identificirati snimljene osobe kao i da je utvrđena naknadna obrada zapisa.

Zbog dostavljanja takve kasete iz POA, rekao je Kontić, treba utvrditi odgovornost ne samo unutar te agencije već i političku odgovornost člana Vlade RH zaduženog za nacionalnu sigurnost i predsjednika Vlade te Predsjednika Republike i to zato što nisu imenovali ravnatelja POA. To su bili dužni obaviti još prije osam mjeseci, rekao je Kontić.

Na novinarski upit o njegovu stajalištu o ukidanju 9. gardijske brigade i time ukidanju brojnih radnim mjesta, Joško Kontić je rekao da je to ´još jedan u nizu pogrešnih poteza vlasti koja je oporba vlastitom narodu´.

Pročitajte više