Konzul SAD-a: Povlačenje iz Gaze mora ući u "smjernice"

KONZUL SAD-a u Jeruzalemu David Pearce ocijenio je u interviewu objavljenom u ponedjeljak kako izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze mora postati dijelom mirovnih "smjernica", međunarodnog mirovnog plana, što je stajalište potpuno suprotno onome izraelskog premijera Ariela Sharona.

"Uvijek smo govorili da plan razdvajanja mora biti sukladan mirovnim smjernicama, a ne biti završetak procesa", izjavio je Pearce za palestinski dnevnik al-Quds.

Sharonov plan razdvajanja predviđa povlačenje izraelskih snaga iz pojasa Gaze i evakuaciju 21 židovskog naselja koja se nalaze na tom području te napuštanje izoliranih naseobina na Zapadnoj obali.

Američki diplomat ocijenio je da bi povlačenje iz Gaze moglo biti konkretan korak prema uspostavi palestinske suverenosti na okupiranom području.

"Od stvaranja Palestinske samouprave 1994., ništa kao povlačenje iz pojasa Gaze nije tako jasan znak napretka glede uspostave palestinske suverenosti na nekad okupiranom području ili možda stvaranja palestinske države", izjavio je Pearce.

"Plan povlačenja iz Gaze vidimo kao vrlo važnu priliku za povratak mirovnim smjernicama i prema uspostavi palestinske države koja će živjeti u sigurnosti i miru s Izraelom", dodao je.

Mirovne smjernice, koje su zajednički osmislili SAD, EU, UN i Rusija, predviđaju stvaranje palestinske države na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze do 2005. godine.

Sharon, koji je jasno obznanio namjeru da nakon povlačenja iz Gaze utvrdi i pojača sigurnost naselja na Zapadnoj obali, ne skriva svoje protivljenje provedbi mirovnih smjernica.

"Trenutačno ne idemo prema mirovnim smjernicama. Na to nisam spreman", izjavio je Sharon u prošlotjednom razgovoru za dnevnik Yediot Aharonot.

Pročitajte više